Close search

Za „den blbec“ si můžeme sami. Jak pozitivně naprogramovat mysl už od rána?

pixabay Zdroj: pixabay

Občas “den blbec” potká každého. Přijdete ráno do sprchy a zjistíte, že neteče teplá voda. Na kartáček si marně chcete vytlačit poslední zbytek pasty. Už tyto dva nepříjemné jevy stačí k tomu, aby jste si dali do hlavy, že celý den nebude stát za nic. Vztek z rána vás provází ještě cestou do práce. Ale zkuste to jinak!

Pokud si dáme do hlavy, že den bude těžký a stresující, stejně jako ráno, snižuje to naše kognitivní schopnosti a pak opravdu všechno stojí za starou bačkoru. Když si stěžujeme na to, že jsme vstali z postele špatnou nohu a necítíme se ve své kůži již od osmi hodin ráno, máme důvody k obavám, jaký bude celý den.

Ranní nepříjemnost je jakýmsi proroctvím, které se naplňuje: myslíme si, že den nebude stát za nic, a tak se také stane, protože mozek v důsledku toho skutečně špatně funguje. A v následujících hodinách je pro nás všechno složitější.

Je vědecky dokázáno, že v případě, že vstaneme a soudíme, že před sebou máme těžký den, pracovní paměť se v následujících hodinách zhoršuje a podlamuje kognitivní schopnosti.

Pokud si uvědomujete, že den nezačal zrovna nejlépe, ale vy si nechcete připustit, že by v takovém duchu měl pokračovat až do večera, zkuste následující:

Vyčistit si hlavu

Jestli máte možnost, jděte si na hodinku vyčistit hlavu. Pokud patříte mezi vzteklejší typy, je pro vás ideální plavání v bazénu nebo dlouhá procházka v přírodě. Někomu naopak pomůže box nebo běh. Zkrátka vydýchejte a setřeste ze sebe ranní nezmary.

Na chvilku se zastavte

Ráno věnujte deset minut svému tělu i duši, zavřete se na deset minut do ložnice, dejte si nohy nahoru a třeba si pusťte příjemnou relaxační nebo klasickou muziku, uklidní to vaši mysl a budete pozitivnější než před čtvrt hodinou.

Něco dobrého na zub

Pokud sami sebe začnete stresovat, že už se vám dneska nic nepodaří, uklidněte se nějakým dobrým jídlem, dojděte si na bohatší snídani. Ta vám zabere maximálně 40 minut a budete po ní vidět situaci o mnoho lépe. Nejhorší je stresovat tělo negativními myšlenkami a ještě hladem.

Neberte se vážně

Je dobré se občas v situacích, které nám jsou nepříjemné nebo kdy máme pocit trapnosti, třeba jen zasmát. To, že jste zakoply před šéfem, vylily si kafe do klávesnice nebo něco podobného, je nemilé a nepříjemné, ale smíchem situaci odlehčíte a uvidíte, že to u okolí vzbudí větší sympatie než hysterie nebo vztek a i vám se bude lépe dýchat.

 

Nejčtenější články

Zavří­t reklamu