Close search

Vzpoura proti tradicím v královské rodině: Kdo kromě prince Harryho a Meghan Markle ještě porušuje pravidla?

Instagram Zdroj: Instagram

Britský princ Harry a jeho manželka Meghan tento týden pomocí svých sociální sítí veřejnosti oznámili, že se vzdávají svých rolí v královské rodině. Hodlají se totiž stát finančně nezávislými a chtějí začít pracovat. Podobný přístup vyvolal u veřejnosti a příznivců královské rodiny rozporuplné reakce a mnozí mluví o porušování tradic. Kteří další členové královské rodiny se také obrátili proti konvencím?

Zdá se, že princ Harry a jeho manželka si v posledních dnech zhoršili své postavení v očích společnosti. Silné kritiky se totiž dočkali poté, co veřejnosti na svém instagramovém účtu sdělili, že se vzdávají svých královských rolí vzhledem ke svému přání začít pracovat a stát se finančně nezávislými.

Porušování tradic

Zatímco někteří příznivci jejich stanovisko podporují, část veřejnosti se vůči jejich rozhodnutí vymezila velice jasně. Harry a Meghan si oblíbili porušování tradic a zdá se, že se skutečně rozhodli, že společný život poskládají jiným způsobem, než bylo dříve v královské rodině zvykem. Nyní často cestují mezi Velkou Británií, USA a Kanadou, netráví Vánoce s královskou rodinou a odstěhovali se z Kensigntonskeho paláce, kde žije většina monarchů, jelikož dostali jako dar od královny své vlastní sídlo Frogmore cottage.

Privilegia, kdy se jim to hodí

Podle mnohých odborníků na královskou rodinu se ale jedná ze strany Harryho a Meghan o velmi špatný krok vůči panovnici Alžbětě II. a celé královské rodině. Velká část veřejnosti vévody ze Sussexu kritizuje za to, že dříve když jim to bylo výhodné, tak jako představitelé monarchie čerpali z mnohých privilegií, jelikož dostali svatbu svých představ, vlastní a oddělené sídlo, status a možnost věnovat se vlastním projektům. Nyní ale mnozí tento krok nechápou a tážou se, jakým způsobem si mladý pár ve skutečnosti hodlá vydělávat na živobytí. Vévodové ze Sussexu ale nejsou zdaleka jediní, kteří poruší zaběhnuté tradice britské královské rodiny. Kteří další představitelé monarchie se vydali podobnou cestou?

Svatební revoluce

Pokud bychom se měli zmínit o menším porušování tradic, tak za poslední roky jich britská královská rodina zažila velice mnoho hlavně během svatebních obřadů představitelů monarchie. Například princezna Diana si zvolila zásnubní prsten z obyčejného katalogu a nenechala si jej udělat na zakázku, také ve svatebním slibu svému tehdejšímu manželovi Charlesovi vynechala slib, že jej bude poslouchat. V jejích šlépějích později následovala i vévodkyně Kate Middleton, když si brala za muže prince Williama. Meghan Markle měla také neobvyklou svatbu kvůli svým vztahům s rodinou. K oltáři ji totiž nevedl její otec, se kterým měla velké konflikty, ale sám princ Charles.

Svéhlavá dcera

Princezna Anne má reputaci ženy, která vždy šla svojí cestou. Jediná dcera královny Alžběty a prince Philipa se snažila své děti, které má s prvním manželem Markem Philipsem, ochránit před publicitou celkem radikálním způsobem. Princezna se tak rozhodla, že její obě děti, Peter i Zara, nebudou mít žádné královské tituly.

Skoro normální dětství

Zesnulá princezna Diana si velice přála, aby její synové, William a Harry, měli normální dětství. Proto jako první mezi představiteli britské monarchie poslala Diana své syny do veřejné školy. Dříve následníci trůnu studovali doma, kde je vyučovali dvorní kantoři. Lady Diana se také rozhodla pro porušení tradic ještě před narozením svých dětí. Tehdy uvedla, že nechce rodit ve stěnách paláce, a proto prince Williama a Harryho, přivedla na svět v soukromém křídle nemocnice St. Mary v Londýně. Meghan Markle například plánovala domácí porod, avšak vzhledem k vývoji nakonec rodila v nemocnici poblíž jejich sídla Frogmore cottage.

Rozvedená princezna

Mladší sestra britské královny se proslavila svojí povahou rebelky a své reputaci dostála i ve svém manželství s fotografem Antonym Armstrong-Jonesem. Princezna Margaret si totiž později uvědomila, že jí vztah s manželem nevyhovuje a proto se rozhodla pro rozvod. V roce 1978, kdy došlo k jeho uskutečnění, se jednalo o velice neobvyklý a radikální krok, hlavně pro představitelku britské monarchie, která lpí na tradicích.

PODÍVEJTE SE NA VÝVOJ VZTAHU PRINCE HARRYHO A MEGHAN MARKLE:

Nejčtenější články