Close search

Vzlety a pády švédské královské rodiny: Tragédie, nevěry i spojení s nacisty

Wikimedia Zdroj: Wikimedia

I když se v posledních letech mluví především o britské královské rodině, Evropa se může pyšnit několika monarchiemi, jejichž představitelé mají neméně fascinující životní příběhy. Švédská královská rodina je jednou z nich. Dnes několikanásobný otec a dědeček, oblíbený král Carl XVI. Gustaf, však celý život na růžích ustálo rozhodně neměl.

Díky modernímu a otevřenému přístupu má švédská královská rodina hodně příznivců, kteří se zajímají o její život a rodiny následníků trůnu. Zajímavé je, že Švédsku by v budoucnosti měly vládnout dvě královny po sobě, jelikož král Carl XVI. Gustaf (česky Gustav) má dceru, korunní princeznu Victorii, a nejstarší vnučku Estelle. V této skandinávské zemi totiž platí zákon, že na trůn usedne nejstarší potomek krále a je úplně jedno, zda se bude jednat o dívku, nebo o muže.

Tragické dětství

Švédský král Carl XVI. Gustaf je na trůnu více jak čtyři desetiletí. Jeho vlastní cesta k panování však nebyla vůbec jednoduchá a ani příjemná.

Jeho otec Gustav Adolf zemřel při letecké havárii, když bylo následníkovi trůnu pouhých devět měsíců. Sám nynější král se o smrti svého otce nedozvěděl ani slovo do věku sedmi let. Avšak v roce 1973 přejal po svém dědovi trůn. Díky své vstřícnosti a neformálnosti je už desítky let oblíbencem švédského lidu.

Nehledě na své bouřlivé mládí a neutuchající pozornost krásných žen se král oženil s hosteskou Silvií Sommerlathovou, kterou poznal v roce 1972 na olympijských hrách v Mnichově.

Švédská královna má brazilsko-německé kořeny. Její otec byl podnikatelem. Královská rodina musela později čelit velmi nepříjemnému zjištění, že královnin otec podporoval ve 40. letech německou propagandu a vládnoucí politickou stranu. Údajně tak ale učinil pouze proto, aby se jeho rodina vyhnula problémům.

Krize manželství

O další potíže pro královskou rodinu se později postaral sám vladař, který nehledě na sňatek a tři potomky nedokázal odolat kouzlu krásných žen. Král tak měl v průběhu svého manželství několik milostných poměrů, přesto vztah panovníkům vydržel.

Královský pár spolu vychoval tři děti, korunní princeznu Victorii, která jednou usedne na trůn, prince Carla Philipa a princeznu Madeleine Švédskou.

Královská rodina je skutečně početná a přízni lidí se mimo jiné těší i proto, že příslušníci královského rodu si vybrali partnery neurozeného původu. Sám král Carl XVI. Gustaf musel se svojí svatbou počkat, aby kvůli neurozenému původu své ženy nepřišel o trůn, jeho tři starší sestry se musely královských titulů z toho samého důvodu vzdát.

Aby tento osud nepotkal i jeho děti, král se zákonem postaral o to, že trůn nehledě na uzavřené sňatky svých dětí bude mít následníka.

Rodina se rozrůstá

Korunní princezna Victorie si vzala za muže bývalého fitness trenéra, se kterým má již dnes dvě děti. Její mladší bratr Carl Philip Švédský se také postaral o velký rozruch, když se rozhodl oženit s bývalou modelkou Sofií Hellquist, která se proslavila vyzývavými fotografiemi. Pozornosti neunikl ani tragicky ukončený vztah nejmladší princezny Madeleine s jejím bývalým dlouholetým partnerem, který jí byl nevěrný. Později princezna potkala v New Yorku podnikatele Christophera O'Neila, kterého si vzala v roce 2013 a má s ním dvě malé děti.

Na světě je tedy už i nová generace královské rodiny, která jednou bude pokračovat v panovnické tradici. Celkem má král Carl XVI. Gustaf šest vnoučat, ale vzhledem k pevným manželstvím a mladému věku královských potomků nejspíš vnoučata ještě přibudou.

PODÍVEJTE SE DO FOTOGALERIE:

Nejčtenější články

Zavří­t reklamu