Close search

Vyzkoušeli jsme za vás ověřené metody leštění oken. Která vyhrála?

archív autora Zdroj: archív autora

S blížícím se adventem, přichází ve většině domácnostech na řadu jedna nelibá činnost a to mytí oken. Zkoušíte každý rok nový styl leštění? Nebo máte jednu ověřenou metodu a té se držíte? Máme za vás vyzkoušeno 5 mycích tipů, pojďte si přečíst jaké to jsou a jaký měly úspěch.

Musíme uvést, že před každou technikou jsme okno od největších nečistot umyli vodou s trochou saponátu.

Slaná voda

V různých rubrikách o efektivním úklidu často doporučovaná metoda mytí oken do vysokého lesku. Udává se ideální poměr 1 lžíce soli na 1 litr vlažné vody. Nám se tedy tenhle styl příliš neosvědčil, slaná voda zanechala na okně po uschnutí bílé šmouhy, které šly špatně rozleštit i drhnutím suchým hadříkem.

Dětský šampon

Malé množství šamponu nalijeme do vlažné vody a můžeme umývat. Celkem jednoduché a účinné. Po uschnutí však bylo stejně potřeba okna doleštit. A vzhledem k cenám dnešních dětských šamponu, není tahle metoda žádným extra výhodným řešením.

Silonky

Jednoduše vezmete staré, ale čisté silonky a jdete leštit. Silonkami po nějaké době, okno sice vyleštíte, ale po dvou oknech vám upadne ruka. Pokud jsme na silonky netlačili velkou silou, jejich leštící efekt byl zanedbatelný.

Pudink

Jedna lžíce pudinku rozmíchaná ve vodě má také zaručit dokonalý lesk. Tato metoda nás mile překvapila. Po rozmíchání žlutého prášku do vody jsme byli lehce skeptičtí. Ale opravdu okno celkem hezky umyl. Je tedy potřeba po zaschnutí okno zas přetřít suchým hadrem. Ale tentokrát není ani třeba moc tlačit a okno se začne blýskat.

Noviny

Staré dobré noviny, tuhle radu asi už každý kdo občas myje okna, někdy zaslechl. Prostě zmuchláte noviny a pustíte se do leštění, výsledek je celkem efektivní, ale bez použití přípravku na leštění oken, nám na skleněné tabuli některé šmouhy pouze novinami dolů stejně nešly.

Pokud nemáte času a energie nazbyt. Nejlepším řešením bude nakonec stará dobrá Okena a stěrka na okna.

Nejčtenější články