Close search

Výročí smrti pěvkyně Marie Callas: Onassis ji ponižoval, ona ho přesto milovala

biography.com Zdroj: biography.com

Výjimečný hlas, výjimečná žena. To byla Maria Callas, operní diva, která je dodnes považována za nepřekonatelnou. Její soprán z ní udělal hvězdu první velikosti, horší to bylo s jejím soukromým životem. Ten za moc nestál a víc se trápila, než opravdu žila. Zemřela zahořklá a osamělá přesně před 42 lety.

Maria Callas se narodila před šestadevadesáti lety ve Spojených státech do rodiny chudých řeckých emigrantů. Rodiče se ale brzy po jejím narození rozvedli a matka s malou Mariou se vrátily do Řecka.

Dětství plné šikany

Dětství operní divy nebylo nijak zvlášť šťastné nejen kvůli tomu, že žila bez otce. Byla malá a měla nadváhu, k tomu velká ústa, takže ve škole si docela užila. Děti jí přezdívaly „tlustá kačena“ a ta přezdívka ji strašila ještě mnoho let i v době začínající kariéry.

Nicméně malá Maria projevovala už od dětství velký hudební talent, a tak ji matka přihlásila na hodiny zpěvu k proslulé aténské učitelce hudby Elvíře Del Hidalgo. Ta dokázala z Marii dostat maximum, talentovaná dívka začala brzy veřejně zpívat. Její kariéra nabírala na obrátkách. Fantastický hlas a vynikající přednes z ní brzy udělal hvězdu první velikosti a kritici i veřejnost ji přezdívali La Divina, tedy božská.

Talent století

Horší to bylo s poznámkami na její krásu. Neustále slýchávala, že má kila navíc a ani v obličeji to není nic moc, takže by se sebou měla něco udělat. V roce 1945 se Callas vrátila do Spojených států, kde se o ní už vědělo, že je talent století. Tehdy se také ukázala jako velmi disciplinovaná.

Během roku zhubla neuvěřitelných 39 kilo a stala se z ní krásná žena. „Už jsem nechtěla neustále poslouchat uštěpačné poznámky na svůj vzhled, měla jsem toho dost, od dětství jsem si užila ponižování až dost. Tak jsem se rozhodla něco se sebou udělat, abych všem zacpala pusu,“ vzpomínala na nelehké období v jednom z rozhovorů, který byl uveřejněn v dokumentu „Já, Maria Callas“.

Zrada a ponížení

Bohužel ani v USA nenašla zrovna štěstí. Přecházela z jedné operní scény na druhou a připadala si nedoceněná. Proto nakonec odjela a usadila se v Itálii. Tady potkala svého budoucího manžela, podnikatele Giovanniho Meneghiniho, který se rovněž stal jejím manažerem.

Brzy po svatbě ale přestalo manželství klapat. Částečně za to mohla Mariina komplikovaná povaha a také její pracovní nasazení, v té době už totiž vystupovala na scénách, jako byla proslulá La Scala nebo Metropolitní opera. A pak potkala lásku svého života, řeckého rejdaře Aristotela Onassise. Doslova za sebou spálila všechny mosty, opustila manžela a začala žít s divokým Onassisem.

Zprvu byla podle vlastních slov tou nejšťastnější ženou na světě. Onassis jí uctíval, zahrnoval zlatem, brilianty, choval ji v přepychu a Maria si jeho lásku užívala. Bohužel čím šťastnější byla v soukromém životě, tím horší to bylo na scéně. Začala mít problémy s hlasem a musela odříct řadu představení. Začalo se o ní šuškat, že její kariéra upadá. A to Onassisovi vadilo. Chtěl mít vedle sebe úspěšnou neobyčejnou ženu, ne dámu s problémy. Marii začal podvádět a hlavně veřejně ponižovat. Měl neustálé poznámky k jejímu vzhledu, náhle mu už nepřipadala tak přitažlivá. Když si někam vyšli, málokdy s ní promluvil a Maria musela chodit jako poslušný psík několik kroků za ním. Ale stále ho velmi milovala a jeho chování bez protestů přijímala. Nakonec ji ale Onassis vyměnil za vdovu po americkém prezidentovi Jackie Kennedyovou, se kterou se dokonce oženil.

Hořký konec život

Maria Onassisův nový vztah odmítala přijmout, v té době začala šílet. Páru posílala dopisy plné výhrůžek a nadávek, čekávala na ně na veřejnosti a tropila šílené scény. Její soukromý život byl v troskách a stejné to bylo i s její kariérou. Ztratila výjimečný hlas a stáhla se do ústraní, nakonec se živila tak, že dávala hodiny zpěvu.

Asi rok po svatbě žádal Onassis Mariu o odpuštění a chtěl se vrátit. Zlomená a zahořklá Maria už ho ale zpět nepřijala. Traduje se, že největší ponížení, ze kterého se už nikdy nevzpamatovala a které nemohla odpustit, bylo to, že s ní se Onassis nikdy oženit nechtěl. Tak mu dala s bolavým srdcem košem. Onassis jí těsně před svou smrtí odkázal několik milionů dolarů. Těch si ale výjimečná zpěvačka moc neužila, protože v té době už ani nevycházela ze svého pařížského bytu. V něm pak v pouhých padesáti třech letech zemřela a její popel byl rozsypán do Egejského moře.

OSUDOVÉ ŽIVOTNÍ MOMENTY GENIÁLNÍ PĚVKYNĚ NAJDETE V GALERII:

Nejčtenější články