Close search

Velký průvodce Valentýnem - kdy, jak a proč se slaví

Pixabay Zdroj: Pixabay

Svátek importovaný z anglosaských zemí se slaví každoročně 14. února. Jedni mu nemohou přijít na jméno a hudrují, že láska se nemá projevovat na objednávku, polibek pod rozkvetlou třešní chutná líp než bonboniéra a tak vůbec... Jiní se ho rádi chopili jako legitimní možnosti projevení náklonnosti a utužení vztahu.

Patronem svátku zamilovaných je sice kněz Valentýn, ale původně byl pravděpodobně odvozen od svátku Lupercalia, který slavili zhýralí Římané. Do „urny lásky“ házeli lístečky se jmény dívek a mladíci si je pak náhodně losovali. Ta, jejíž jméno vylovili, se měla stát jejich úlovkem v následujícím roce.

Mučedník na roztrhání

V dnešní době si ho ale spojujeme spíše s výše zmíněným svatým Valentýnem – katolickým knězem z jihoitalského Terni, který zemřel roku 269 mučednickou smrtí. Svatořečen byl už ve středověku. Podle legendy tajně oddával mladé snoubence císaři Claudiovi II. navzdory. Ten se bál, že by mladíci odmítali opustit své rodiny a jít do boje. Valentýn byl proto zatčen a popraven. Možná ale zemřel i jinak. Legendy hovoří i o jeho léčitelských schopnostech. Uměl údajně léčit pakostnici a padoucnici, vyléčil i slepou dceru soudce, který se pak obrátil na křesťanství. Nevěřící podle jiné z legend nebohého kněze následně zlynčovali.

Dnes je každopádně „na roztrhání“. Jeho ostatky naleznete hned ve dvou desítkách evropských chrámů – v Německu, Rakousku, Polsku, Anglii, ale i u nás. Například kost z lopatky ochraňují v bazilice sv. Petra a Pavla v Praze na Vyšehradě. Na svátek sv. Valentýna bývá relikviář pravidelně vystavován.

Od duchovna ke komerci

Dnešní oslavy dne svatého Valentýna mají ale k duchovnímu rozjímání daleko. Svátek se přetavil v krystalickou komerci. Žně mají každoročně 14. února květináři i výrobci cukrovinek. Srdíčka na vás v ten den bafnou možná i z lednice.

Zamilovaní si posílají tzv. valentýnky – více či méně nápaditá přání, v poslední době svou lásku také často zamykají na mostě. Zámky lásky jsou stále oblíbenější, na zvyšující se poptávku reagují i výrobci původně nepříliš romantického tovaru a nabízí zámky s valentýnskými motivy.

Nejčtenější články