Close search

Velký přehled vánočních stromků: Který dokonale provoní byt a který neopadává?

pixabay Zdroj: pixabay

Vánoce jsou za dveřmi, takže pokud ještě nemáte vybraný vánoční stromek, podívejte se na náš přehled každoročně nejžádanějších stromků. Každý je jiný, některý vám dokonale provoní byt, jiný zas dlouho vydrží. Náš průvodce vánočními stromky vám v tom udělá jasno.

1. Borovice černá

Klasickou borovici lesní v posledních letech vystřídala borovice černá. Pochází z Jižní Evropy, Malé Asie a balkánského poloostrova. Je velmi dekorativní a obvykle sytě tmavozelená. Jehlice téhle borovičky mají 8-15 cm, větve má pevné a má širší a hustší korunu než Borovice lesní. Pro její dekorativnost její obliba rychle stoupá. Borovička černá vám vydrží dlouho, její jehlice zůstanou krásně zelené i několik týdnů a také vám nádherně provoní byt.

2. Jedle Kavkazská

Pochází z Turecka a Kavkazu. Tato jedle roste pravidelně. Jehlice mají kolem 3 cm, na líci tmavozeleně lesklé a mají příjemnou ovocnou vůni. Díky své kráse a trvanlivosti je jí přezdívá královna mezi vánočními stromky. Spolu se smrkem pichlavým patří k nejvíce prodávaným vánočním stromkům v Evropě. Jedlička vám vydrží poměrně dlouho i v teplých místnostech, aniž by opadávala a velmi výrazně voní. Jedlička je dražší a uspokojí i náročné kupující.

3. Smrk pichlavý stříbrný

Tento druh smrku pochází z Jihozápadu Severní Ameriky. Patří k zástupcům vánočních stromků s delší trvanlivostí. Při správné péči vydrží i v teplejším bytě až do Tří králů. Jehličky měří 2-3 cm, jsou tuhé, ostře zašpičatělé a aromatické. Vyskytuje se ve více barevných varietách, od tmavozelené po stříbrnou.

4. Smrk ztepilý

Patří mezi naše domácí dřeviny. Původně byl rozšířen ve Střední a Jihovýchodní Evropě, je to tradiční vánoční strom. Na trhu se dá sehnat za nízkou cenu a pro svoji jednoduchou krásu se stal oblíbeným v mnoha domácnostech. Jeho největší nevýhoda je, že brzy opadává v trvale vytápěné místnosti. Hodí se tedy spíše do chladnějších bytů.

5. Borovice lesní

Jedná se také o naší domácí dřevinu. Koruna bývá kuželovitá, jehlice měří 3-8 cm a jsou občas lehce zakroucené, šedo nebo světle zelené. Je to klasický vánoční stromek, v Čechách je velmi oblíbený, vydrží v teple více než Smrk ztepilý a také krásně voní.

Až budete stromek vybírat, zkuste to provést za světla a vždy se podívejte jak vypadá. Jestli má jehličí svěže zelené a jestli nemá polámané větve. Stromek, který nemáte možnost si prohlédnout rozbalený, raději neberte.

Ať už si vyberete jakýkoliv stromek, před tím než ho umístíte do místnosti, skladujte na chladném místě. Seřízněte mu kmen asi o dva centimetry a dejte ho do nádoby s vodou. Stanoviště pro stromek vybírejte tak, aby byl co nejdále od radiátoru a dopadu slunečních paprsků.

 

Nejčtenější články