Close search

Valentýnské menu: nejlepší valentinské recepty hotové za půl hodiny

Pinterest Zdroj: Pinterest

Pokud chcete, aby se olizoval až za ušima – nejen svýma, a večer vám pak za svitu svíček předvedl, jak moc vás má rád, zkuste mu připravit hlavní chod, dezert, nebo klidně celé menu podle těchhle receptů. Určitě si pochutnáte i vy. A na chvilku přestaňte počítat kalorie. Mějte na Valentýna rády i samy sebe!

 

Předkrm afrodiziakum: Avokádo s krevetami

Tohle je tzv. appetizer. Vzhledem k afrodiazikálním účinkům jak krevet, tak avokáda, o němž věděli své už staří Aztékové, navnadí nejen chuťové buňky.

Co budete potřebovat:

2 větší avokáda

jedno menší jablko

2 kyselé okurky

100 gramů předvařených krevet

2 lžičky jemně nasekaného koriandru

1 citrón

majonéza

sůl, pepř

Jak na to:

Pokrájíme krevety, jablko nakrájíme na malé kousky, stejně tak okurky, a koriandr. Vše smícháme v misce, na směs vymačkáme citron.

Avokádo rozkrojíme napůl, vyndáme pecku, a tak, abychom neporušili slupku, vyřízneme dužninu – nožem, nebo raději lžící. Nakrájíme ji na kousky a smícháme s ingrediencemi v míse.

Vše spojíme majonézou, osolíme, opepříme. Směs naaranžujeme do poloviny slupky avokáda, ozdobíme krevetou a lístkem koriandru.

Na názorný postup se můžete podívat v tomto videu:

https://www.youtube.com/watch?v=yb5-XumUn-w

 

Hlavní chod: Ovíněný steak

Co naplat, pořádný chlap nejvíc ocení pořádný steak. V tomhle se snoubí chuť šalotky, červeného vína i balsamica. Navíc je hotový během půl hodinky. Až váš pořádný chlap dojí, bude na vás obdivně hledět určitě mnohem déle.

Co budete potřebovat:

8 šalotek – oloupaných a nakrájených na proužky, ale u kořene stále ještě spojených

250 gramů hovězí svíčkové

25 gramů másla

drcený černý pepř, sůl

velkou sklenici červeného vína (cca 175 ml)

4 lžíce balsamica

150 ml hovězího vývaru

Jak na to:

Šalotku namočte do misky s vodou, potom vysušte a odložte. Steaky osolte a opepřete. Rozehřejte polovinu másla v pánvi, steaky zprudka osmahněte. Pokud chcete médium, dejte jim 3 minuty z každé strany.

Steaky vyjměte z pánve a udržujte v teple. Zatímco budou odpočívat, přidejte do pánve zbývající máslo a šalotku. Opékejte, dokud nezačne hnědnout. Pak přidejte 4 lžíce balsamica a nechte několik minut probublávat. Nakonec přilijte červené víno a vařte, dokud celá směs nezačne mírně jakoby lepit. Nakonec přilijte vývar a vařte, dokud se vše nespojí pěkně dohromady. Steaky servírujte přelité omáčkou se šalotkou. Jako přílohu můžete zvolit třeba opečené brambory a zelené fazolky.

 

Dezert: Čokoládový fondant aneb lávový koláček

Tahle na pohled i olíznutí exkluzivní dobrota není vůbec náročná na přípravu, efektem pak budete mile překvapena. Čokoláda je navíc silné afrodiziakum. Takže budete možná mile překvapena hned dvakrát, až tahle maličká sopka plná lahodné čokolády vybuchne podruhé.

Co budete potřebovat:

2 vejce

2 žloutky

60 gramů cukru (ideálně třtinového)

110 gramů másla

100 gramů kvalitní tmavé čokolády (s vyšším obsahem kakaa)

30 gramů (2 lžíce) hladké mouky

máslo na vymazání

kakao na vysypání

podle chuti na ozdobu: jahody, maliny, zmrzlina

Jak na to:

Troubu předehřejte na vyšší teplotu (cca 230 stupňů). Zapékací formičky (případně skleněné nebo keramické nádobky, použít můžete dokonce i plech na muffiny) vymažte máslem a vysypte kakaem. Ve vodní lázni (v menším hrnci, pod kterým se ve větším hrnci jemně vaří voda) rozpusťte máslo s čokoládou.

Vejce – spolu se žloutky a cukrem – našlehejte do pěny. V moment, kdy se čokoláda s máslem rozpustí, je pomalu přilévejte za stálého šlehání do mísy s pěnou. Pak vmíchejte mouku.

Naplňte formičky a pečte cca 7 minut. Upeče se jen krustička, vnitřek zůstává tekutý. Nechte chvilku odstát a zchladnout. Vyklopte na talíř. Můžete ještě pocukrovat moučkovým cukrem a třeba ozdobit živým květem, ovocem (hodí se k němu jahody a maliny) nebo kopečkem zmrzliny.

Nejčtenější články