Close search

Valentýn – jak se slaví v cizích zemích

Pixabay Zdroj: Pixabay

Valentýn je svátek všech zamilovaných, který se slaví 14. února. V Čechách si dáváme malé dárečky z lásky, chodíme na večere, romantické procházky Prahou, ale jak je tomu v jiných zemích?

Valentýn v Americe

A jak se slaví láska za mořem? V Americe mají všechno větší a komerce tu má už „vybudovanou tradici“. Valentýnky a dárky tu nakupují a posílají nejen zamilovaní, ale i děti ve školce a důchodci. Děti nosí do školy bonbóny, hrají tématické hry a vymýšlí říkanky, slaví se i v domovech důchodců. Neobdarovat na Valentýna své blízké je pořádné faux paus. Kupují se sladkosti, květiny, parfémy, spodní prádlo, šperky, restaurace se předhánějí v luxusnějším valentýnském menu, v klubech jsou na programu valentýnské party. Američané si každoročně navzájem naposílají zhruba 200 milionů valentýnek. Další nespočet kartiček si pak děti mezi sebou vymění ve škole.

Valentýn v Anglii

V Anglii jsou klasicky stylovější. Podle Britů si právě 14. února volí holubi a holubice své doživotní partnery, stejně jako labutě. Věrné holubice a labutě jsou pak britskými symboly svátku svatého Valentýna. Zmínky o nich a o dnu svatého Valentýna najdeme už v básni ze 14. století nebo třeba v Shakespearově Hamletovi. Britové si potrpí na tradice všeho druhu. Nechybí tedy ani pár valentýnských. Většina jich pochází z minulosti.

Ve Walesu si milenci v tento den darovávali navzájem dřevěné lžíce různých tvarů, přičemž nejpopulárnější byly ty, které byly ozdobené zámkem ve tvaru srdce a klíče k nim. Dnešní Welšané oslavují navíc 25. ledna svátek svatého Dwynwena, patrona milenců. Na jeho počest pořádají koncerty a večírky. V hrabství Norfolk ve východní Anglii zas mají dokonce speciální postavu jménem Jack Valentine. Ten 14. února roznáší dárky, které nechává na verandách domů. Britové si rádi dávají vlastnoručně upečené laskominy, jako třeba koláče ve tvaru srdce. Mezi plyšáky jsou nejoblíbenější medvícci. V kurzu jsou i anonymní valentýnky. Vyznání lásky často najdete v  reklamní sekci novin a časopisů.

Valentýn v dalších zemích

Nejdál ale dotáhli valentýnské oslavy na Filipínách. 14. února tu totiž pořádají hromadné svatby, na které v rámci rodinné politiky dokonce přispívá stát. Zároveň tu v ten den raketově vzrostou ceny květin. Oproti tomu v Saudské Arábii Valentýn nekompromisně zakázali, jakožto import ze zkaženého Západu, který by mohl nahlodávat muslimskou víru.

Nejčtenější články