Close search

Upír, šílený klaun nebo nejslavnější britský travič všech dob. Jaká poslední slova si připravili na rozlučku před popravou?

Wikimedia Commons/Bundesarchiv, Bild 102-11502, CC-BY-SA 3.0 Zdroj: Wikimedia Commons/Bundesarchiv, Bild 102-11502, CC-BY-SA 3.0

Někteří z nich byli i vzdělaní a na pohled slušní lidé. Pak se ale něco pokazilo a pod neškodným, nebo šarmantním zjevem, kterým do poslední chvíle okouzloval třeba Ted Bundy, se ukrývaly nelítostné bestie. S jakými slovy odcházeli ze světa lidé, kteří mají krev na rukou?

Ve slavném komiksu Sin City se na konci krvavé poutě hlavní hrdina Marv octne na elektrickém křesle. Když do něj pustí proud poprvé, jenom se ušklíbne a zeptá se popravčího: „To je všechno, co umíš?“ A dostane další dávku.

Ve skutečném světě to tak samozřejmě nefunguje. Ale i přesto mnozí odsouzenci před popravou pronesli několik pozoruhodných vět.

Opravdový upír

Bylo mu osmačtyřicet, když kráčel na popraviště. Muž nevysoké postavy, nenápadného vystupování a se zaměnitelnou tváří. Bylo náročné uvěřit, jakou spoušť zanechal na společnosti. Düsseldorfský netvor nebo Upír z Düsseldorfu, jak se mu přezdívalo, má na svědomí minimálně devět prokázaných obětí.

Peter Kürten byl odmala zneužíván alkoholickými rodiči a brzo zjistil, že ho vzrušuje, když může způsobovat bolest ostatním. Začal se zvířaty v útulku, pokračoval na farmě a poté to zkusil i na lidech. V květnu 1913 zavraždil devítiletou holčičku a když z jejího podřezaného hrdla prýštila krev, dosáhl sexuálního uspokojení.

Krev, jak pohled na ní, tak i její pití se stalo později jeho největší vášní a vyneslo mu upíří přezdívku. I když se dostal za mříže několikrát, nikdy ne na dlouho a trestu za vraždy unikal. Jednou i napsal dopis policii, v němž popsal svoje činy. Velký lov na něj se spustil, až když manželce prozradil, že je Upírem z Düsseldorfu. Auguste Kürten zalarmovala policii, která ho už skutečně dopadla.

Do poslední chvíle dravcem

Peter Kürten dostal devětkrát trest smrti, který měl být vykonán gilotinou. Když pod ní uléhal, otočil se k přítomnému psychiatrovi a položil mu svojí poslední otázku: „Řekněte mi. Až bude moje hlava odříznuta, budu moct alespoň na chvíli slyšet zvuk mé vlastní krve tekoucí z pahýlu krku? Byla by to rozkoš ukončující všechna potěšení.

Na poslední slova dalších deseti popravených zločinců se můžete podívat do GALERIE:

Nejčtenější články

Zavří­t reklamu