Close search

Ublížit se dá i slovem. Naučte se vážit slova a uvidíte ve vašem životě změnu k lepšímu

pixabay Zdroj: pixabay

Málokdo si uvědomuje, jakou sílu má slovo, které vypustí z úst. Někdy dokáže toho, ke komu promlouváte pohladit na duši a někdy mu ublíží tak, že si to ani nedovedete představit. Raději se proto naučte vážit svá slova a přemýšlet nad tím, co se chystáte říct.

Slovo jako zbraň

Skrze slova vyjadřujeme, co cítíme, komunikujeme s okolím i přemýšlíme. Zkrátka vytváříme situace v našem životě. Je to nástroj, který má dvě strany, dokážeme jím vyjádřit lásku, ale i nenávist. Měli bychom si dát velký pozor na to, jaké negativní myšlenky dáváme do slov. Když o někom i třeba v legraci řeknete, že je ošklivý, dotyčný si vaše slova vezme k srdci a bude se tak cítit. Jen si to zkuste představit, kdyby to někdo řekl o vás.

Prostřednictvím slova se dají vysílat tzv. emocionální jedy, které se nám potom vrací jako bumerang. Když někoho nařkneme, ublížíme mu, nejenže negativní emoce zasáhnou toho druhého, ale ten někdo začne nenávidět i nás, a tím jsme vlastně sami proti sobě. Pokud se má člověk rád, nemá potřebu vysílat negativní sílu skrze svá slova. Lidé by si měli uvědomit, že co zasejí, to také sklidí. Nemohou přeci očekávat lásku, když zasévají nenávist. To, jak máme rádi sami sebe se dá poměřit kvalitou našich slov.

Už žádné pomluvy

Vážit slova také znamená nešířit pomluvy. Pomluva se totiž šíří jako vir mezi lidmi, dotkne se nejen vás už jenom tím, že jste negaci vypustili, ale také se bude týkat všech lidí, co pomluvy šíří. Ne nadarmo se říká, že je-li člověk sám se sebou spokojený, nemá potřebu pomlouvat druhé lidi. Pokud se cítíte stále nešťastní a říkáte si „proč on/ona může a já ne“, uvědomte si, jaká slova k těmto lidem vysíláte.

Když budete chtít od určitého okamžiku vážit svá slova, všímejte si, jak se vám život mění k lepšímu. Stačí si uvědomit, jakou zbraní naše slova jsou. Pozitivní myšlenky o nás samých i o druhých lidech a šíření lásky a krásy pomocí našich slov – to je cesta ke svobodě, úspěchu a radosti. Až příště zase budete sledovat sousedku v novém SUV a s mladším partnerem, usmějte se a v duchu jí pogratulujte. Uvidíte, že se vám tato pozitivní slova zase vrátí v jakékoliv podobě.

Nejčtenější články

Zavří­t reklamu