Close search

Tragédie britské královské rodiny: Které události se zapsaly do dějin?

wikimedia Zdroj: wikimedia

Být členem britské královské rodiny nepřináší pouze výhody a privilegia, ale také mnoho nechtěné pozornosti. Královská rodina proto musí velice pečlivě hlídat, jaké informace o sobě poskytne veřejnosti. Přesto se ani lidem s "modrou krví" nevyhýbají problémy. Které tragédie královské rodiny se zapsaly do světových dějin?

Královská rodina si již mnoho století udržuje svůj vysoký status a roky dává Británii způsob, jak se vyčlenit. Svým neobvyklým způsobem života, přísnými pravidly i celosvětovou popularitou k sobě láká velkou pozornost. Někdy se ale stává, že právě tak velký zájem může znenadání uškodit a přinést i do tak významné rodiny bolestivou tragédii.

Obvinění Williama a Kate kvůli sebevraždě

Když byla v roce 2012 vévodkyně Kate těhotná, celý svět toužil po tom, dozvědět se i ty nejmenší podrobnosti. Této situace využili i dva dýdžejové, kteří se rozhodli zavolat do nemocnice a zjistit, jak se má nastávající maminka, kterou hospitalizovali se silnou ranní nevolností. Dýdžejové si proto ze sestřičky Jacinthy Saldanhy vystřelili a zavolali jí jako britská královna Alžběta II. a její syn princ Charles. Sestřička parodii uvěřila a přepojila dýdžeje přímo na oddělení k další sestře, která měla na starosti péči o těhotnou Kate. Tato sestřička následně prozradila přísně tajné informace o miminku, které rádio odvysílalo.

O tři dny později bylo nalezeno tělo sestřičky Jacinthy Saldanhy v jednom z nemocničních pokojů, kde se žena oběsila a nechala několik dopisů na rozloučenou. Mnozí pak následně ze smrti ženy vinili vévody z Cambridge, zatímco sama zesnulá sestřička v dopisech obvinila nemocnici a dýdžeje.

Smrt milované princezny

Tento článek si nedává za úkol jakkoli hodnotit význam a dopad, které měly tragédie na královskou rodinu. Za jednu z těch nejsilnějších a zároveň nejznámějších lze ale jistě považovat náhlou smrt princezny Diany. Žena, kterou milovaly miliony lidí po celém světě a které se jako první povedlo prolomit bariéry mezi královskou rodinou a veřejností, zemřela při tragické autonehodě v Paříži 31. srpna 1997. V autě s ní zahynuli její přítel Dodi al Fayed a řidič auta. Diana po sobě zanechala dva syny, prince Williama a Harryho.

Úmrtí princezny i královny matky

V roce 2002 britská královna Alžběta II., stejně jako celá její rodina, prožila velmi náročné období. V jednom roce totiž s rozdílem necelých dvou měsíců musela překonat ztrátu milované sestry, princezny Margaret, a smrt své vlastní matky. Královna Alžběta, která byla matkou princezny Margaret i královny Alžběty II. zemřela v neuvěřitelných 101 letech.

Rok 1992 jako velká katastrofa

Na dvojky nemá královna Alžběta II. evidentně moc štěstí, jelikož rok 1992 sama prohlásila za „annus horribilis“ - strašný rok. Tehdy se totiž oba její synové rozešli se svými manželkami a její dcera, princezna Anna, se rozvedla. Ke všemu Windsorský palác zažil obrovský požár, který zničil přes 100 pokojů. Takže se královnině pesimismu ani nelze divit.

Teroristický útok

Manžel královny Alžběty II., princ Filip, ztratil velmi významného člena své rodiny. Jeho strýc, lord Louis Mountbatten, se svým vnukem a dalšími pěti lidmi přišli o život při teroristickém útoku, který měla na svědomí radikální organizace IRA. Teroristé tehdy umístili bombu na loď, na které lord plul. Následná exploze je připravila o život.

Královské tragédie vám přibližuje i naše FOTOGALERIE.

Nejčtenější články

Zavří­t reklamu