Close search

Tippi Hedren a její kočky: Hollywoodská legenda vyměnila vztah k dceři Melanie Griffith za lásku ke zvířatům

Instagram/@tippihedrenofficial Zdroj: Instagram/@tippihedrenofficial

Tippi Hedren je maminka Melanie Griffith a babička Dakoty Johnson. Obě herečky vyrůstaly nejen ve společnost hollywoodské legendy, ale také jejího neuvěřitelného zvěřince.

Je trochu paradox, že Tippi Hedren nejvíc proslavil snímek Ptáci (1963), v němž pod dohledem Alfreda Hitchcocka utíkala před šílenými hejny.

Ve skutečnosti se celoživotní aktivistka a ochranářka se zvířaty kamarádila. A nejen to. Doslova s nimi žila.

Mezi šelmami

Když jsem se narodila, byli všichni v obrovských výbězích,“ vzpomíná Dakota Johnson v rozhovoru pro Show Grahama Nortona. „Bylo to mnohem bezpečnější a nebylo to tak úplně psycho, jako když začínali."

Herečka naráží na fakt, že její babička Hedren s manželem, filmovým producentem Noelem Marshallem, začali v rámci příprav na natáčení snímku Řev (1981) adoptovat velké kočky již v roce 1971. Když se o pět let později spustila produkce, v obsazení figurovalo 132 lvů, tygrů, leopardů, pum a jaguárů. A také jeden sloní samec.

Marshallův syn John, který se ve filmu objevuje spolu s nevlastní sestrou Melanie Griffith, řekl časopisu People, že v průběhu natáčení bylo zraněno 72 lidí. „Při zpětném pohledu vím, jak hloupé bylo to natočit. Divím se, že nikdo nezemřel."

Výčet obsahuje třeba slonem poraněnou nohu Tippi Hedren a režiséra Marshalla pokousaného tygrem. Melanie Griffith téměř přišla o oko po útoku lva a musela podstoupit náročnou plastickou operaci tváře.

Lev nebo dcera?

Tippin zájem o velké kočky hraničil až s obsesí. Všechno to začalo v roce 1969, když v Zimbabwe točila dávno zapomenutý snímek Satan´s Harvest (1970). V té době velkou a obletovanou hvězdu zaskočilo, že režisér George Montgomery najednou požádal, aby všichni vstali a uvolnili cestu pro lva, který prochází.

O chvíli později se objevil muž kráčející k nám stepí. Vedle něj, neskutečně půvabný pro svou masivní velikost, byl velkolepý zlatý lev. Jeho jantarově hnědá hříva působila jako aura kolem hrdé hlavy,“ napsala Hedren ve své knize Tippi: A Memoir (Tippi: Memoáry).

Byť toho později litovala, vpustila velké šelmy do svého života opravdu blízko. Prý to bylo hloupé až za hranicemi hlouposti, ale v té době si to tak patrně neuvědomovala. V biografii se také zamýšlí nad tím, jestli její dcera Melanie cítila, že když matka věnuje tolik lásky velkým kočkám, pro ni už toho moc nezbylo.

Dívka patrně i kvůli tomu v patnácti odchází z domu, aby žila s o osm let starším přítelem Donem Johnsonem. „Tisíckrát jsem myslela na to, o kolik snazší bylo vycházet se lvy, než s dcerou. Ale to, že jsem ji mohla milovat lépe, mě bude v noci budit po zbytek života," dodává Hedren.

Kočičí babička

Snímek Řev byl nakonec obrovský propadák a jeho neustále rostoucí rozpočet, který vyskočil na hranici 17 milionů dolarů, se nikdy nevrátil. Problémy spojené s letitými přípravami nakonec stály Hedren i manželství s Marshallem.

Rozvedli se v roce 1982 a herečka poté založila Nadaci Roar, která podporuje zvířecí útočiště Shambala Preserve v Kalifornii. Institut má má vzdělávat veřejnost o nebezpečích soukromého vlastnictví exotických zvířat. A o svých mazlíčcích také napsala knihu Cats of Shambala (Kočky ze Šambaly).

Devadesátiletá Tippi Hedren dnes už tolik zvířat nechová, její vnučka Dakota Johnson říká, že kdysi jich kolem domu pobíhalo snad šedesát. A teď jich má babička možná tucet.

Na Tippi Hedren a její zvířata se můžete podívat i do GALERIE:

Zdroje: dailymail.co.uk, life.com, people.com

Nejčtenější články