Close search

Temný český film Protektor: Co se Marku Danielovi hrálo lépe - kolaborant, nebo lobbista Tonda Blaník?

Česká televize Zdroj: Česká televize

Herec Marek Daniel působil snad ve všech sférách této umělecké profese. Diváci mohli jeho výkony pozorovat na televizní obrazovce, ve filmu i na divadelní scéně. Ve filmu Protektor se potýkal s nelehkou úlohou ztvárnit nacistického kolaboranta, který se nehledě na situaci snaží zachránit svoji ženu židovského původu. V seriálu Kancelář Blaník ho naopak čekala role vychytralého lobbisty.

Herce Marka Daniela nejvíce proslavil politicko-satirický seriál internetové televize Stream, Kancelář Blaník. Ztvárnil ale také Václava Havla v díle České století a podle jeho slov to byla jedna z nejnáročnějších rolí. V temném filmu Protektor z roku 2009 si zahrál si nacistického kolaboranta, který se všemi možnými způsoby snaží probojovat k popularitě. Je to rozporuplná postava, která se zmítá mezi dvěma zcela odlišnými světy ve velice těžké době. 

Na film Protektor, Marek Daniel prý vzpomíná s nostalgií. V rozhovoru pro Novinky.cz uvedl, že v postavě Emila Vrbaty, který se zapletl s nacisty, se mu nejvíce líbila jeho nejednoznačnost. Podle jeho slov to byl z jedné strany kolaborant, z té druhé to byl ochránce své židovské ženy. Byl opilcem i děvkařem, ale v ohrožení života to byl hrdina, který chce udělat alespoň něco, co by ho opět spojilo s jeho ženou Hanou.

Lobbista Tonda Blaník si získal zájem a srdce mnoha diváků v Česku a svoji kandidaturu údajně při tvorbě filmu Prezident Blaník myslel vážně. „Původní záměr byl, že bych se i přejmenoval na Antonína Blaníka a šel bych do toho. To byla původní koncepce. Ale když jsem si zvážil všechna pro a proti, tak se svojí povahou nerváka bych to prostě nedal,“ řekl Daniel v rozhovoru pro DVTV.

Na otázku, zda si myslí, že by se jim podařilo ve spojitosti s kandidaturou nasbírat potřebných padesát tisíc podpisů, Daniel uvedl, že si je tím zcela jistý. „Určitě bychom sesbírali padesát tisíc podpisů. Právě když je sesbíral Jára Cimrman, také bychom je nasbírali.“

Filmový štáb, který připravoval v době prezidentských voleb snímek Prezident Blaník, se skutečně aktivně zapojil do politického života, tedy přesněji se zapojil Tonda Blaník. Filmový kandidát se například objevil na Právnické fakultě v roce 2017, kde se sešlo 7 prezidentských kandidátů.

Tonda Blaník si také nenechal ujít setkání s kandidáty v Centru současného umění DOX. Herec Marek Daniel na tuto událost s úsměvem vzpomíná: „Oni tam seděli u jednoho stolu v kavárně, tak jsem si k nim sedl a tvářil jsem se na ně trochu naštvaně a vůbec jsem s nimi nemluvil. Pan Horáček mi podal ruku a postupně mi všichni podávali ruku. A bylo na tom vlastně hrozně hezké, že se chovali jak kluci, když soutěží. Každý se prostě snažil mě o trochu lépe pozdravit.“

V rozhovoru pro Český rozhlas řekl, že i když mu díky seriálu Kancelář Blaník stoupla popularita, tak nemá náturu to přijímat. „Někteří lidé mají pocit, že si se mnou mohou tykat. Myslí si, že jsem stejný jako Tonda Blaník.“

Nejčtenější články