Close search

Teenagerky ve světě Nobelových cen. Za co si náctileté vyslouží významné ocenění?

Instagram Zdroj: Instagram

Každý rok uděluje vědecká komise prestižní Nobelovu cenu nejlepším vědcům, literátům nebo i bojovníkům za lidská práva z celého světa. V tomto roce o cenu zabojuje i šestnáctiletá ekologická aktivistka Greta Thunbergová.

Jedno z nejprestižnějších ocenění pro osobnosti, které vnesly skutečně významný vklad do oblasti svého působení, je otevřeno i mladým talentům. Jak se ukazuje, tak věk není podstatný ve chvíli, kdy bojujete proti problémům globálního měřítka. I když ženy za jejich vědeckou nebo literární činnost Nobelův výbor oceňuje celkem často, pak se stává jen výjimečně, aby ocenění nebo i nominaci získala mladá žena a ke všemu ještě náctiletá.

Greta se jednou z takto výjimečných žen už stala, nehledě na to, jestli ocenění ve výsledku získá, nebo ne. Mladou ekologickou aktivistku totiž nominovali na Nobelovu cenu za mír tři norští poslanci Socialistické levicové strany.

Švédská aktivistka si získala velkou pozornost médií v roce 2018, kdy začala silně kritizovat švédské politiky a požadovala od nich, aby se více věnovali tématům ekologie a nadměrnému množství emisí. Greta svůj nesouhlas s nedostatečnou aktivitou politiků vyjadřovala každý den od loňského srpna, kdy seděla s transparenty před švédským parlamentem.

Školačka svým výkonem inspirovala také studentskou kampaň, která si staví za účel přimět světové politiky k důsledné ochraně klimatu a snižování emisí. Greta pak otevřeně promluvila na klimatické konferenci OSN, nebo na světovém ekonomickém fóru v Davosu.

Mladá švédská ekologická aktivistka, ale není první teenagerkou nominovanou na Nobelovu cenu za mír. V roce 2014 tuto nominaci obdržela i Pákistánka Malala Júsufzaiová, která se ve svých sedmnácti letech stala nejmladší držitelkou tohoto ocenění v historii. Příběh Malaly před několika lety dojal celý svět. Mladá dívka už od velice raného věku otevřeně vystupovala ve své rodné zemi proti diskriminaci žen a bojovala za možnost vzdělání pro mladé dívky.

Tím se samozřejmě znelíbila radikálnímu hnutí Taliban, které dívce a jejímu otci vyhrožovalo smrtí. V roce 2012 se stala terčem útoku radikálů, kteří ji vážně postřelili do hlavy a krku. Dívka ale díky zásahu lékařů a následné operaci v Británii přežila a se svým otcem získala i azyl. Ve své činnosti i osvětě ohledně nedostatku vzdělání a práv pro ženy třetího světa pokračuje i nadále.

Nejčtenější články

Zavří­t reklamu