Close search

Tajemný mrakodrap na Manhattanu má nového obyvatele. Za byt zaplatil přes dvě miliardy

VNO Zdroj: VNO

220 Central Park South je jedna z nejprestižnějších a nejdražších adres nejen v New Yorku, ale patrně i na světě. Tomu také zodpovídají astronomické ceny bytů.

Patří mezi nejluxusnější a nejtajemnější domy v New Yorku. Developer odmítá zveřejnit fotky interiéru a manažeři společnosti se o tom, co je to vlastně za projekt, také příliš nechtějí bavit.

Bydlení v něm je zkrátka vyhrazeno jenom pro ty nejbohatší, kteří si své soukromí přísně střeží. A jsou za to ochotni přiměřeně zaplatit.

Miliardové byty

Když se před dvěma lety stavba blížila do finále, počáteční ceny bytových jednotek se pohybovaly od 12 milionů dolarů (261 milionů korun) až po 250 (5,4 miliardy korun). A jenom tu a tam probleskne na veřejnost jméno někoho z obyvatel. Podle The Wall Street Journal tam koupili byty miliardář Dan Och a zpěvák Sting.

Na začátku loňského roku se tu odehrál patrně největší obchod v historii amerických nemovitostí. Manažer hedgeového fondu Citadel a miliardář Ken Griffin si koupil byt za rekordních 238 milionů dolarů (5,3 miliardy korun). K tomu za další 4 miliony přihodil dva menší apartmány na 20. patře, kde je místo pro hosty nebo personál.

Teď dostal nového souseda, který si nepřál být jmenovaný. Pořídil si penthouse, jež zabírá celé 76. patro a má plochu 760 metrů čtverečních. Dalších přibližně 80 metrů tvoří terasy. Cena? Baťovských 99,9 milionu dolarů (2,2 miliardy korun).

Konec soukromí?

Jedna z mála informací, které prosákly ven, je třeba to, že v domě je restaurace určená speciálně jen pro jeho obyvatele. Vede ji francouzský šéfkuchař Jean-Georges Vongerichten, který předtím šéfoval třeba restauraci v Trump International Hotel and Tower se třemi hvězdičkami od Michelina.

I přes vysoké ceny a tajnosti, které dělají ohledně domu 220 Central Park South všichni zainteresovaní, to se soukromím není úplně jednoduché. New York Post si všímá, že nový majitel penthousu v 76. patře bude pravděpodobně mít výhled dolů na Griffinovu terasu. A obyvatelé supervysoké budovy Central Park Tower, která vyrostla opodál, také budou mít výhled na balkony a terasy sousedů.

Na tajemný dům 220 Central Park South se můžete podívat do GALERIE:

Zdroje: wsj.com, nypost.com

Nejčtenější články