Close search

První společné bydlení. Co se honí hlavou lidem, když se k sobě sestěhují

Pixabay Zdroj: Pixabay

Pokud jste se rozhodli, že budete žít se svou drahou polovičkou, pak se musíte připravit na velké změny. Byť je společné bydlení bezesporu významný krok, který může vývoj vašeho vztahu podpořit, je lepší připravit se na chvíle plné pochybností. Jaké otázky vás mohou trápit, když začnete žít s partnerem?

Je více než pravděpodobné, že začátku bude vaše společné bydlení plné nadšení a pozitivních emocí. Budete spolu trávit více času, sblížíte se a budete se navzájem více poznávat. A právě tyto poznatky vám několik měsíců po začátku společného bydlení mohou začít nahánět strach a vy budete pochybovat, zda jste se rozhodli správně. O těchto skutečnostech páry nejčastěji pochybují, když spolu začnou žít, takže rozhodně nepanikařte, nejste v tom sami.

Bylo to správné rozhodnutí?

Často se stává, že po několika měsících partneři začnou pochybovat o tom, zda se jejich vztah ubírá tím správným směrem. Mnohdy tyto pocity mohou být zapříčiněny skutečností, že vývoj vztahu každý z partnerů vnímá jinak. Své síly vkládá do vztahu v závislosti na svém vlastním posouzení. Může se tedy stát, že jeden z páru se bude cítit nedoceněný, jelikož je pro něj přirozenější rychlejší vývoj událostí, zatímco ten „pomalejší“ z partnerů může pociťovat ze strany druhého jistý nátlak. Nejlepším řešením pro tuto situaci je otevřená komunikace, při které si partneři dokáží navzájem vysvětlit svá očekávání, touhy a cíle.

Co s penězi?

I když společné bydlení je rozhodně tou romantičtější složkou vašeho vztahu, vždy s sebou přináší i praktické otázky, které je nutné řešit. Součástí každého vztahu je i finanční otázka a pokud jste si s partnerem o penězích nepromluvili před nastěhováním do společného bytu, pak vás možná překvapí některé nepříjemné finanční zvyky vašeho protějšku. Určitě si s partnerem promluvte ohledně rozdělení financí v domácnosti.

Jak si poradit se zlozvyky?

Jakmile spolu s partnerem začněte žít, zjistíte, že vy oba máte jistě zvyky, které mohou tomu druhému připadat nevhodné a někdy i otravné. Tady na řadu přichází respektování a tolerance osobního prostoru toho druhého, ale zároveň bude velkou roli hrát komunikace. Pokud existují nějaké situace, které vás skutečně trápí a vy víte, že je pro vás problematické je přehlížet, uctivě si o tom s partnerem promluvte a zkuste najít kompromis.

Stanou se z nás kamarádi?

Můžete mít obavy, že po nějaké době z vašeho vztahu vyprchá veškerá romantika a z vás se stanou pouze dobří přátele. Každý vztah se vyvíjí a s postupem času zamilovanost vyprchá a každý pár začne řešit problémy a společné starosti. Pokud budete cítit, že ve vašem vztahu chybí emoce, pak tuto situaci můžete napravit společnými silami. Zkuste si vymezit čas, který budete trávit pouze spolu, plánujte si výlety i akce, které vás oba zajímají. Zkuste být čas od času spontánní a svému partnerovi připravte zajímavé překvapení. I maličkosti, které ale budou od srdce, dokážou velmi pomoci.

CO NEJVÍCE TRÁPÍ PARTNERY, KDYŽ SE SESTĚHUJÍ DOHROMADY? PODÍVEJTE SE DO GALERIE

Nejčtenější články