Close search

Šťastné a zelené! Které rostliny dnes neodmyslitelně patří k Vánocům

pixabay Zdroj: pixabay

K Vánocům neodmyslitelně patří i rostliny, které si každoročně kupujeme, aby podtrhly vánoční atmosféru u nás doma. Víte, které tři nejčastější to jsou a co symbolizují?

Jmelí

Jmelí je jedním z nejstarších symbolů Vánoc. Od nepaměti lidé věřili, že jmelí neroste na stromech náhodou, ale že ho posílají bohové a proto mu vždy připisovali léčivou a magickou sílu a moc. Jmelí je stálozelená rostlina a byla mimojiné posvátnou rostlinou keltských kmenů, které jeho bobule považovaly za semeno boha Ódina.

Jako nejvzácnější jmelí vnímali to, které rostlo na dubech, z nichž šamani během zimního slunovratu odtínali větvičky zlatým srpem. Podle pověry při tom museli stát na jedné noze.

Odsekané jmelí pak ostatní chytali do bílé plachty, aby se nedotklo země a tím pádem, aby se nezesvětilo. Potom je barvili na zlato a jen po takové úpravě bylo hodno jmelí zdobit oltář v chrámu. Během zimního slunovratu byly zakázány jakékoliv boje a na příkaz bohyně Frigg, manželky boha Ódina, se pod jmelím začal dávat polibek lásky a míru. Tento zvyk se traduje dodnes, přičemž loňské jmelí by se mělo spálit a nové vyvěsit nad dveře.

Cesmína

Další tradiční vánoční rostlinou je Cesmína. Hlavně jí vídáme na fotografiích z anglicky mluvících zemí. Lidé jí tam používají jako adventní výzdobu a nesmí chybět ani v adventních věncích. V dávných dobách se pěstovala jako léčivka, keltští druidové považovali keře za svaté, neboť se používala k dekoracím během starořímských Saturnálií. Trhala se během zimního slunovratu potmě v lese a využívala na ochranu proti zlým duchům, kouzlům, ohni a blesku.

Cesmína symbolizovala Kristovo utrpení a proto byla vyvěšována od  Vánoc do Tří králů v křesťanských svatyních. Pohané věřili, že větvička cesmíny zavěšená v okně ochraňuje domov před čarodějnicemi a zlými duchy, proto zůstává větvička cesmíny v domě celý rok. Pozor ale, cesmína je sice krásná, ale také jedovatá.

Vánoční hvězda

Ve španělštině se vánoční hvězda nazývá “Noche buena”, nebo-li Svatá noc. Rostlinu rozšířil americký velvyslanec v 19. století, kdy ji uviděl při náhodné návštěvě jedné haciendy a následně si ji odvezl do Ameriky. Od té doby se stala symbolem Vánoc milionů lidé po celém světě.

Vánoční hvězda je náchylná na změny teplot a také na přílišné zalévání. Vánoční hvězdu byste měli opečovávat už cestou z obchodu, nejlépe uděláte, když si ji necháte zabalit. Doma ji postavte na světlé místo, ale bez přímého slunečního záření. Zeminu udržujte vlhkou, ale nikdy v ní nenechávejte stát vodu. Rostlinu občas zvlhčete, hlavně v místnostech, kde je suchý vzduch.

 

Nejčtenější články