Close search

Startupy proti koronaviru: V Itálii zachraňují životy pomocí upravených potápěčských masek

Isinnova Zdroj: Isinnova

Inženýři Cristian Fracassi a Alessandro Romaioli z mladé společnosti Isinnova přišli ve stavu nouze s převratným nápadem. Když se dozvěděli, že se místní nemocnice potýká s nedostatkem ventilů pro respirátory, vyrobili je na své malé kancelářské 3D tiskárně. A to byl jen začátek.

Jsou s tím samozřejmě spojeny různé problémy – ventily nemusejí být kompatibilní se všemi typy respirátorů, měly by mít zdravotní certifikát a možná by do toho mohlo promluvit patentové právo. Ale důležité je, že teď, v nouzové situaci, Fracassi s Romaioliem pomáhají zachraňovat životy.

Problém v Chiari

Na začátku stál problém s dodávkou ventilů pro nemocnici v Chiari, která se nachází v koronavirem nejvíce postiženém italském regionu Lombardie. Původní výrobce nedokázal pokrýt zvýšenou poptávku, a tak se oba inženýři vydali do nemocnice zjistit, jak by mohli pomoct. Poté zkusili tento nesmírně důležitý ventil, který se používá na připojení kyslíkové masky pacienta k respirátoru, vyrobit sami na malé 3D tiskárně v jejich kanceláři.

I když vypadá jako jednoduchý kus plastu, je docela komplexní. Otvor, který rozptyluje kyslík, má průměr menší než jeden milimetr,“ vysvětlují inovátoři v rozhovoru pro New York Times, s čím se museli poprat.

Další den se vrátili do nemocnice se čtyřmi ventily na zkoušku. Fungovaly. Zpátky do kanceláře odcházeli s požadavkem na sto dalších. Jeden ventil je vyjde na 2 až 3 eura (aktuálně 54 až 81 korun) a nemocnici v Chiari je dodávají zdarma.

Šnorchlovací maska

Jejich nápad se následně rozšířil do dalších oblastí Severní Itálie a úspěch vedl v Isinnově k další, neméně zajímavé inovaci. Upravili běžně dostupnou šnorchlovací masku tak, aby byla kompatibilní s ventilací v nemocnici. Pokud se to ujme, může si masky pro své potřeby modifikovat kterákoliv nemocnice.

Cristian Fracassi a Alessandro Romaioli byli včas na pravém místě a udělali správnou věc. Jaká další pravidla podle vědců pomáhají uspět? Podívejte se do GALERIE:

Nejčtenější články

Zavří­t reklamu