Close search

Spielberg, Lucas a Ford: Pohled do zákulisí natáčení kultovní série Indiana Jones

Lucasfilm Ltd. Zdroj: Lucasfilm Ltd.

Indiana Jones je pulpové dítě Stevena Spielberga a Georga Lucase, kteří mu vtiskli nádech nespoutaného dobrodružství. Hrdina s tváří Harrisona Forda se zatím na plátně objevil čtyřikrát. Pátý díl se chystá.

Lze to vidět na jakémkoliv koncertu filmové hudby - jakmile se rozezní úvodní tóny motivu z Indiana Jonese, zjihnou diváci i členové orchestru.

Legendární skladatel John Williams totiž napsal hudbu, která překonává dekády a dokáže i dnes přenést posluchače do doby nespoutaných dobrodružství, kde chytrý a nebojácný hrdina pátral po dávno ztracených záhadách, pro které v současném světě již není místo.

Nesmrtelný Indiana Jones

Když se před čtyřiceti lety chystal snímek Indiana Jones a Dobyvatelé ztracené archy (1981), producent a autor námětu George Lucas odmítal obsadit Stevenem Spielbergem navrženého Harrisona Forda, protože už hrál v jeho Star Wars. Lucas to chtěl mít pestřejší a na vrcholu seznamu viděl Toma Sellecka.

Mužný herec s ikonickým knírem ale naštěstí musel dát přednost závazkům v televizním seriálu Magnum. Možná by se zhostil role dobře, ale bez Fordova sebeironického podání si postavu v kožené bundě, s kloboukem a bičem, kterak se neúnavně dychtí za poznáním, už představit lze jenom těžko.

Stejně tak je důležité jeho ukotvení v druhé polovině 30. let minulého století, tradiční nacisti pátrající po mystických artefaktech a Ford ve středních letech. Když se na konci Poslední křížové výpravy (1989) Indiana napije ze Svatého grálu, byla to symbolická tečka za trilogií v mnoha ohledech. Nejen, že jeho otec Jones starší v podání Seana Conneryho konečně objevil artefakt, po němž se pídil celý život, ale také se těmi několika doušky oba stali nesmrtelnými.

Film, který neexistuje

A pak přišla ta nešťastná čtyřka Království křišťálové lebky (2008), v níž je Indiana, respektive Harrison Ford o poznání starší, píše se rok 1957 a zlotřilé nacisty nahradili Rusové. I proto někteří pravověrní fanoušci tento díl ignorují a mluví jenom o původní trilogii.

A aby toho nebylo málo, už od premiéry čtyřky se mluví o pátém filmu. Zatím má premiéru stanovenou na červenec 2022. Ale to není jisté, protože po letech příprav se letos v únoru Steven Spielberg poprvé vzdal režie série a jeho náhradník James Mangold (Logan: Wolverine, Le Mans ´66) začal psát svůj vlastní scénář. I pokud se to navzdory pandemii COVID-19 stihne, v době premiéry bude Harrisonu Fordovi 80 let. Moc Svatého grálu patrně vyprchala...

Na fotky ze zákulisí série Indiana Jones se můžete podívat do GALERIE:

Nejčtenější články

Zavří­t reklamu