Close search

Smutný osud představitele Big Bena: V seriálu honil vrahy, jeho dohnala Parkinsonova choroba

Archiv Zdroj: Archiv

Před deseti lety ho dotočili, v českých televizích běží dodnes - německý detektivní seriál Big Ben, v originálu Der Bulle von Tölz. Hlavním hrdinou je "těžkotonážní" komisař Ben Berghammer, kterého ztvárnil herec Ottfried Fischer (65). A zatímco v lehce naivní detektivní sérii dohnal celou řadu zločinců za mříže, jeho samotného nakonec dohnala Parkinsonova choroba až na kolečkové křeslo.

Ottfried Fischer je ve své vlasti respektovaným kabaretistou a divadelním, později i televizním hercem. Životem se proplétá s úsměvem na rtech a s nadsázkou, se kterou se vždy dokázal smát i svým kilogramům. O to větší překvapení pro jeho fanouškovskou obec bylo, když přiznal, že za úsměvy ukrývá velké trápení - Parkinsonovu chorobu. To je onemocnění centrální nervové soustavy, které přímo souvisí s úbytkem nervových buněk v části mozku. Pacient postupně není schopen ovládat nebo kontrolovat svůj pohyb.

Dohoda s Parkinsonem

Ottfried Fischer však bojuje se ctí: "Mám s panem Parkinsonem takovou dohodu. Některé věci mu prostě nedovoluju! Pracuji dál, nemoci se nepodvoluji, neležím v posteli, právě naopak. Radostně se procházím, třeba po Praze, a také hodně jezdím se svým sólovým komediálním vystoupením. Cítím se dobře!" řekl Fischer českým médiím v roce 2014, kdy navštívil Prahu a po svých se procházel historickým centrem. Z té doby také pochází společná fotografie s českým novinářem a spisovatelem Petrem Mackem, kterému poskytl rozhovor.

V roce 2017 ale bylo najednou všechno jinak. Nemoc pokročila natolik, že Ottfried Fischer na předávání německých komediálních cen v Kolíně nad Rýnem přijel na vozíčku. 

Z pole na divadelní prkna

Ottfried Fischer se narodil 7. listopadu 1953 v Německu. Otec byl zemědělec, a tak Ottfried strávil dětství na statku rodičů. Po maturitě začal studovat právnickou fakultu. Nevydržel zde dlouho a s podobně orientovanými přáteli založil divadelní spolek Hinterhoftheater, kde se uplatnil jako herec a kabaretiér.

Vystupoval v mnoha televizních pořadech a zahrál si v několika seriálech a filmech. Na jaře 1995 natočil první díl seriálu Big Ben, ve kterém ztvárnil hlavní postavu komisaře Bena Berghammera. Díky té se dostal do povědomí televizních diváků. Do roku 2009 natočil celkem 69 dílů. Od dubna 2003 hrál také hlavní roli katolického faráře v televizním seriálu Otec Braun.

Více než 170krát moderoval vlastní humoristický pořad Ottis Schlachthof v německé televizi. V červnu 2012 však sdělil médiím, že pořad zanikne na konci roku. Toto rozhodnutí zdůvodnil právě svým zhoršujícím se zdravotním stavem.

Nejčtenější články