Close search

Slavný hudebník Jay-Z oslavil půl století a stal se prvním rapperem miliardářem

Flickr Zdroj: Flickr

Celosvětově známý rapper a hudební producent Jay-Z oslavil minulý týden půl století. Z tohoto čísla strávil podnikavý muzikant 30 let na scéně zábavního průmyslu. Díky svému úspěchu dosáhl na majetek v hodnotě jedné miliardy dolarů (22,5 miliardy korun). Čím si kromě hudby slavný producent přišel k takovému jmění?

Rapper Jay-Z během své dlouholeté kariéry, kdy patřil mezi nejúspěšnější muzikanty na americké hudební scéně, natočil několik úspěšných alb a prodal miliony desek, které mu poskytly velké finanční prostředky. Výdělky z hudebního průmyslu ale nejsou zdaleka tím jediným, co manžela slavné zpěvačky Beyoncé živí. Peníze z prodeje alb tvoří jen zlomek jeho jmění, jelikož jak se s postupem času ukázalo, Jay-Z patří také mezi schopné podnikatele.

Skromné začátky

Začátky dnes již známého producenta byly ale velmi skromné. Jay-Z pochází z chudé rodiny, která žila v newyorské části Brooklyn. Tam se jako mladík několikrát dostal do problémů s drogami a se zákonem. Sám mnohokrát o tomto období svého života vyprávěl v rozhovorech a přiznával, že ne vždy dělal dobrá rozhodnutí.

Avšak v roce 1989 se v devatenácti letech poprvé objevil na hudební stanici MTV, kde se snažil prorazit se svojí tvorbou. I když jeho začátky byly náročné a ne vždy se mladému muzikantovi dařilo najít někoho, kdy by jeho rap vydával, od devadesátých let se stal nedílnou součástí hudební scény. Mezi lety 1990 a 2000 vydal několik úspěšných alb a sbíral jedno ocenění za druhým.

Podnikavý hudebník

Hudební průmysl ale zdaleka není jediným zdrojem jeho příjmů. Jay-Z například v roce 1999 založil oděvní značku Rocawear, kterou v roce 2007 prodal za 204 milionů dolarů (4,6 miliardy korun). Jay-Z také stojí za streamovací platformou Tidal, kterou koupil v roce 2015 za 56 milionů dolarů (1,3 miliardy korun). Dnes má tento projekt hodnotu 600 milionů dolarů (13,5 miliardy korun).

Investice do zajímavých nápadů

Kromě hudby a zábavního průmyslu americký producent investuje své peníze do kvalitních značek alkoholu, jakými jsou šampaňské Armand de Brignac, nebo koňak D'Usse. Jay-Z nezůstává stranou ani od startupů a své peníze vkládá do firem se zajímavými nápady. Mezi podobnou společnost patří firma JetSmarter, která pronajímá lidem letouny a měla by fungovat na principu služeb jako jsou Uber nebo Lyft. Rapper ale investuje i do více klasických projektů, například mu patří bar na Manhattanu 40/40 Club.

Utrácení za luxus

Se svojí manželkou, zpěvačkou Beyoncé se tak mohou pochlubit společným jměním, které podle odhadů přesahuje částku 1,3 miliardy dolarů. Slavný pár spolu má tři děti, za které rádi utrácejí za luxusní vybavení. Je známo, že když se manželům narodila dvojčata Rumi a Sir, tak jim Jay-Z koupil postýlky vyrobené ze zlata v hodnotě 80 tisíc dolarů (1,8 milionu korun). Manželé si také pořídili několik luxusních nemovitostí. Na území USA tak vlastní dům za 26 milionů dolarů, který se nachází v slavné oblasti Hamptons a další sídlo za 88 milionů dolarů si koupili v kalifornském Los Angeles.

PODÍVEJTE SE V NAŠÍ GALERII NA ÚSPĚŠNÉHO RAPPERA JAY-Z:

Nejčtenější články