Close search

Slavné a vlivné ženy čerpají inspiraci v literatuře: Které knihy doporučují Melinda Gates nebo Anna Wintour?

Wikimedia Commons/Luis Venegas - CC BY-SA Zdroj: Wikimedia Commons/Luis Venegas - CC BY-SA

Ve světě přibývá úspěšných žen, které vedou nadnárodní firmy, nebo rozjíždí vlastní podnikání. Mezi nejvlivnější představitelky něžného pohlaví patří i slavné miliardářky jako Melinda Gates nebo Oprah Winfrey, které, nehledě na svůj nabitý denní program, si vždy najdou chvíli na čtení kvalitní literatury.

Není jednoduché hledat v dnešní hektické době inspiraci a zdroje nových sil a myšlenek, které by nám pomohly v každodenním vývoji a životní cestě. Své o tom vědí i slavné podnikatelky, jenž každý den dělají rozhodnutí ovlivňující životy tisíce lidí. Ze kterých knih čerpají inspiraci nejvlivnější ženy na světě?

Melinda Gates

Manželka miliardáře a zakladatele společnosti Microsoft Billa Gatese se svým chotěm vychovala tři děti a k tomu řídila charitativní organizaci Bill and Melinda Gates Foundation, Ta se zaměřuje na pomoc lidem v nouzi, podporu vzdělání a zlepšení základních životních podmínek pro ty, kteří to opravdu potřebují. Melinda Gates je ale zároveň vášnivou čtenářkou, stejně jako její manžel, který dokáže ročně přečíst i přes padesát knih, a tyto tituly si skutečně oblíbila.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Melinda Gates (@melindafrenchgates),

Sapiens: Stručné dějiny lidstva

Yuval Noah Harari

Slavný japonský spisovatel a historik ve své knize propojuje biologická fakta s těmi historickými a dává je do kontextu. Sleduje vývoj lidského druhu a všeho, co jsme dokázali za relativně krátký čas, který jsme na této planetě zatím strávili. Harari také hledá důvody, proč se náš vývoj ubíral konkrétním směrem a jak svojí činností ovlivňujeme přítomnost. Podle Gatesových, kteří oba tuto knihu četli, autor vše podává velice zajímavé a jedná se o skutečně čtivé dílo.

Cry, the Beloved Country

Alan Paton

Melinda Gates v jednom rozhovoru uvedla, že tento text změnil její pohled na Afriku. Děj knihy se odehrává ve čtyřicátých letech minulého století a popisuje socio-ekonomické a kulturní rozdíly, které vedly k apartheidu. Právě charitativní organizace manželů se silně angažuje i v podpoře prevence šíření HIV v afrických zemích.

Anna Wintour

Nejspíš nejslavnější šéfredaktorka na světě a jedna z vedoucích osobností v oblasti módy přiznává, že během roku nemá mnoho času na četbu, proto si také velice pečlivě vybírá, kterému titulu věnuje svůj čas. Wintour mívá více volna právě na začátku roku a v jednom z rozhovorů uvedla, že v letošním roce už přesně ví, které knihy si přečte.

Wolf Hall

Hilary Mantelová

Historický příběh, který tvoří celou trilogii, pojednává o časech vlády anglického krále Jindřicha VIII. a vlivném a schopném Thomasi Cromwellovi, který si, nehledě na svůj nepříznivý původ a složité životní situace, razí cestu přímo ke královskému dvoru. V boji mu pomáhají šarm, um a vychytralost, protože je to muž, který je schopný udělat vše, aby dosáhl svého cíle.

The Dolphin Letters

Robert Lowell a Elizabeth Hardwick

Další kniha, kterou si šéfredaktorka rozhodně nenechá ujít, je dílo založené na korespondenci mezi dvěma manželi a spisovateli - Robertu Lowellovi a Elizabeth Hardwick. Zachytává sedmdesátá léta minulého století, kdy Lowell prožíval tvůrčí krizi, a ukazuje vývoj jejich myšlenek a řešení. Připojují se také reakce jejich okolí, známých a přátel, kteří je v této době obklopovali.

Arianna Huffington

Slavná podnikatelka a zakladatelka blogu Huffington Post, který později přerostl v plnohodnotné médium, si během života prošla skutečně těžkými chvílemi. Pochází z chudé řecké rodiny, ale nakonec se stala jednou z nejvlivnějších žen moderní doby. Svůj mediální projekt přivedla k obrovskému úspěchu, noviny se mohly pochlubit i 22 miliony návštěvníků měsíčně. Sice ho prodala, ale dlouhou dobu působila jako šéfredaktorka.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Arianna Huffington (@ariannahuff),

Všímavost 

Danny Penman, Mark Williams

Autoři se zaměřují na jednoduché a efektivní způsoby trénování mysle. Kniha popisuje činnosti, které děláme každý den a nejsou pro nás tak zásadní, takže je v mysli můžeme odsunout na druhou kolej a věnovat své myšlenky něčemu důležitějšímu.

Give and Take

Adam Grant

Univerzitní profesor Grant se zaměřuje na skutečnost, že lidé, kteří pomáhají ostatním jsou ve výsledku v životě i v podnikání vždy úspěšní. Dokonce se jim daří lépe než těm, kteří se o své okolí nezajímají skoro vůbec.

Oprah Winfrey

Slavná americká moderátorka a miliardářka, která se z obyčejné redaktorky vypracovala na jednu z nejmocnějších žen v mediálním světě, má v oblibě knihy o osobnostnímu rozvoji. Tyto otázky moderátorka často řešila i ve svém televizním pořadu a není tedy překvapením, že se jim věnuje i v soukromém životě.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Oprah’s Book Club (@oprahsbookclub),

Kniha Čtyři dohody

Don Miguel Ruiz

Dílo, na které mediální magnátka nedá dopustit, se věnuje otázce osobní svobody a snaží se k ní čtenáře provést skrze cestu k lepšímu životu. Ruizovy Čtyři dohody dlouhodobě patřily mezi nejprodávanější knihy v USA. Putování k lepšímu životu není nikterak jednoduché a od zájemce někdy vyžaduje i náročné změny. Sama Winfrey o této knize uvedla, že změnila její pohled na mnoho různých otázek.

Návrat k lásce

Marianne Williamson

Winfrey říká, že tato kniha jí ukázala jeden zcela nový a zásadní pohled na lidské vztahy. Kniha jí totiž prozradila, že ve vztazích, ať už partnerských nebo přátelských, existují jenom dva druhy citů – láska a strach. A každý člověk si vždy vybere jen jednu cestu, po které se ubírá.

Nejčtenější články

Zavří­t reklamu