Close search

Legendární Simpsonovi ve filmu: Jak Češi způsobili mezinárodní ostudu

Bontonfilm Zdroj: Bontonfilm

Populární rodina Simpsonových z města Springfield se vrací na televizní obrazovky. Nechybí Líza jako ekologická aktivista. Líza prosazuje zákony, které Homer úplně ignoruje a způsobí tím katastrofu. Nakonec je to však právě on, kdo má jako jediný možnost zachránit celé město. Věděli jste, že film je inspirován skutečnou událostí?

Legendární americkou animovanou komedii plnou vtipných žlutých postaviček nemusíme dlouze představovat. Všichni víme, že snímek "Simpsonovi ve filmu" je natočen na motivy televizního seriálu. Nejspíš však nevíte, proč se filmového ztvárnění dočkali Simpsonovi až po tak dlouhé době...

Proč přišel film po tolika letech?

Tvůrce zábavného animovaného seriálu z města Springfield Matt Groening v sobě dlouho nosil myšlenku na zpracování filmové podoby. Už v roce 2003 vznikl první scénář. Nicméně až po dlouhých letech přesvědčil producenty, aby došlo k realizaci. Hlavním důvodem oddalování natáčení bylo to, že producenti měli obavy, aby filmové zpracování zbytečně negativně neovlivnilo seriál, jeden z nejúspěšnějších seriálů vůbec.

Animovaná komedie režiséra Davida Silvermana byla nakonec uvedena do kin v červenci 2007. Zajímavostí je, že česká premiéra se nekonala v Praze, jak by se dalo očekávat. První promítání proběhlo 26. července 2007 v Uherském Hradišti, v rámci Letní filmové školy. Češi se premiéry dočkali dokonce o dva dny dříve než americké publikum. Neobešlo se to bez mezinárodní ostudy, kdy mladík v českobudějovickém kině natočil snímek na digitální kameru. Ta se pak jako nelegální kopie dostala na web ještě před oficiální premiérou v USA.

Ekologická katastrofa trošku jinak

Celý film je inspirovaný skutečnou událostí. Zmiňovaný producent a scénárista Matt Groening se dozvěděl o místě, kde probíhá ekologická katastrofa. Nechal se tímto místem inspirovat, aby vznikl humorný filmový příběh s vážným tématem, ve kterém je děj ovlivněn velkým množstvím prasečích výkalů.

Vybuchne to, anebo ne?

Na město, kde celá populární rodinka Simpsonových žije, se řítí pohroma. Malá Líza prosazuje zákaz znečišťování jezera, ale její otec Homer si s tím vůbec hlavu nedělá. Springfieldské jezero zamoří tím, že do něho vhodí výkaly svého prasete. Poruší tak zákony, které Líza prosadila, ale zejména spustí ekologickou katastrofu.

Homer musí uprchnout na Aljašku, je však donucen se do Springfieldu vrátit. Dozví se totiž, že vláda chce Springfield zlikvidovat. A také má pochopitelně touhu usmířit se s Marge. Tu i s dětmi zatkne policie a Homer se je snaží zachránit.

Celé město Springfield je v rukou Homera. Homerovi se skutečně na poslední chvíli podaří bombu, která má zneškodnit celé město, vyhodit ven, kde bez následků vybuchne. Nakonec se snaží Homera ještě zastřelit ředitel ekoprofiagentury, ale na scénu vstupuje Meggie, která Homera zachrání. Jinak než dobře to přece dopadnout nemůže, o zábavu je však postaráno od začátku až do konce.

Kdo si zamiloval seriálovou verzi, rozhodně by si neměl nechat ujít ani filmové zpracování. Tuto možnost nabízí v podělí 7. října od 20:00 hodin Prima MAX.

NAHLÉDNĚTE DO GALERIE KE SLAVNÉMU ANIMOVANÉMU FILMU:

Nejčtenější články

Zavří­t reklamu