Close search

Salma Hayek dnes slaví. I po padesátce je sexsymbolem. V novém filmu Bliss se však objeví jako narušená bezdomovkyně

Archiv Zdroj: Archiv

Od Fridy Kahlo k bezdomovkyni. Tak by se daly v krátkosti shrnout proměny Salmy Hayek ve filmu. Vyhlášená krasavice si role vybírá a ráda ztvárňuje komplikované postavy. Jako mexická malířka Frida byla nepřekonatelná, strhující podívanou nyní slibuje i v novém filmu Bliss. Bude v něm žít mezi bezdomovci.

Hispánka a Hollywood

Je krásná a je také chytrá. Přesto to Salma Hayek neměla nikdy u filmu jednoduché. Jako mexická herečka, která je dcerou libanonského otce a španělské matky byla zejména v Hollywoodu dlouho přehlížena. Toužila prorazit, ale na svou přelomovou roli si musela počkat.

„Víte, Hollywood je pro hispánské herce uzavřený svět. Klepete na řadu dveří a žádné se neotevírají. Máte šanci hrát tak pokojské nebo poslíčky. A pokud jste žena, ještě musíte čelit nechutným narážkám a příšerným nabídkám, za které se hlavní role dost běžně nabízejí. Prostě něco za něco,“ přiblížila své zkušenosti v rozhovoru pro Vanity Fair.

Desperado byl přelom

Za přelomový film se dá považovat Desperado režiséra Roberta Rodrigueze z roku 1995. Ztvárnila zde krásnou Carolin a objevila se po boku Antonia Banderase. Okamžitě si získala přízeň diváků i filmových tvůrců. Následoval snímek Od soumraku do úsvitu, k němuž napsal scénář Quentin Tarantino. Po úspěchu kultovních snímků přišly nabídky do filmů Dogma a oscarového dramatu o drogovém světě Traffic – nadvláda gangů.

Oscarová Frida Kahlo

Salma si vždy toužila zahrát svou osobní hrdinku Fridu Kahlo. To se ji povedlo ve filmu, který vznikal na přelomu tisíciletí. „Roli jsem rozhodně dostala proto, že jsem se na filmu podílela jako spoluproducent, jinak bych neměla šanci.“

„Nebyla jsem ale připravená na to, co následovalo,“ vyprávěla v rozhovoru pro Vanity Fair. Měla na mysli hroznou zkušenost s nechvalně známým producentem Harvey Weinsteinem, který čelí žalobě za obtěžování skoro stovky žen. „Odmítla jsem jeho oplzlé návrhy a Weinstein pak sabotoval uvedení Fridy do kin,“ vyprávěla herečka. Film nakonec uveden byl a Hayek si za něj jako v historii první hispánská herečka vysloužila nominaci na Oscara.

Mee to: odmítnutí Weinsteina se nevyplácí

Že se postavila Weinsteinovi bohužel znamenalo, že si Salma po Fridě moc nezahrála. Jeho studio jí totiž nabízelo jen samé vedlejší role a malé štěky. Dva roky si nezahrála vůbec nic. Nakonec ji zachránil režisér Rodriguez, který jí nabídl roli v pokračování filmu Desperado – Tenkrát v Mexiku. O rok později pak byla hlavní ženskou hvězdou ve snímku Když se setmí, kde hrála vedle Pierce Brosnana.

Komička, bezdomovkyně a superhrdinka

Filmy jako Desperado nebo Tenkrát v Mexiku měly úspěch, od té doby se karta obrátila a Salma si mohla role vybírat. Dávala přednost zejména komediím, protože svět by se podle jejích slov měl smát alespoň ve filmu. Přijala tak nabídky do komedií Machři a Machři 2 nebo slavného westernu Sexy Pistols, který se stal kasovním trhákem.

Letos v září bude uveden velmi zvláštní snímek Bliss, ve kterém Hayek hraje bezdomovkyni žijící ve vlastním světě. A příští rok se na krásnou herečku můžeme těšit jako na superhrdinku v marwelovském snímku The Eternals.

Připomeňte si v naší fotogalerii, jak vypadá dvaapadesátiletá herečka, která má stále krásy na rozdávání. A podívejte se také, jak vypadá její manžel!

Nejčtenější články