Close search

Říká se mu pražský Montmartre: Jak to dnes vypadá ve čtvrti Nový svět

archiv Zdroj: archiv

Malebnou čtvrť s názvem Nový svět najdeme pod Hradčany. Obklopují ji vysoké zdi Černínského paláce, klášter Kapucínů i zahrady Pražského hradu. Nový svět je také čtvrtí umělců. Žili a žijí tady výtvarníci, režiséři, spisovatelé a další bohémové. Jak to v pražském Montmartru dnes vypadá?

Zlato na každém rohu

Ve čtvrti je spousta domů se zlatým názvem. Narazíte tam například na dům U zlatého slunce,  U zlatého beránka, U zlatého pluhu a podobně. Neznamená to ale, že v minulosti to byla bohatá čtvrť, spíš naopak. Bydlela zde chudina a aby si svůj nuzný život alespoň trochu pozlatili, každý dům nazvali tímto zlatým názvem.

Jak čtvrť vznikala

Nový svět začal vznikat v polovině 14. století a nejdřív býval hradčanským předměstím. Ulička Nový svět kopíruje původní cestu podél potoka Brusnice, která vedla k osadě Střešovice. V roce 1429 malebnou zástavbu téměř zničil požár v době husitských válek.

Došlo k její obnově, ale přibližně za sto let, v roce 1541, vyhořela čtvrť podruhé, tentokrát při velkém požáru Malé Strany a Hradčan. Původně zde žili lidé, kteří pracovali na Hradě, později tu žila chudina.

Protože obytné domky byly extrémně malé a nebylo v nich hnutí, lidé žili spíše na dvorcích a ulici. Přes ulice tu visely šňůry s prádlem. Těsné ulice připomínaly italské uličky a proto Nový svět vždy lákal filmaře.

Žili a žijí tu umělci

V této čtvrti vždy žili bohémové a umělci. Například v ulici Na Náspu žil v domě s křížky na střeše režisér Karel Kachyňa. Dnes tam stále žije vdova po režisérovi, herečka Alena Mihulová. V jejich domě prý bývala márnice a dokonce katovna. V Černínské ulici v domě s balkonem žije filmový režisér, animátor a výtvarník Jan Švankmajer. Naproti měl svůj první ateliér malíř Jan Zrzavý.

V domě U Zlatého beránka míval v 60. letech ateliér Milan Knížák. U Zlatého stromu bydlel filmový scénárista a tvůrce Pana Tau Jindřich Polák a tak bychom mohli pokračovat.

Pohádková roubenka

Náměstíčko, kde se kříží Černínská ulice s ulicí Nový svět nabízí pohled na zeď barokních hradeb, tam prý končila historická Praha. Nepřehlédnutelným stavením je roubenka se šindelovou střechou a názvem U Raka.

Bydlela zde chudá švadlenka Josefina Rabochová, za kterou chodil Jakub Arbes. Josefinu si potom i vzal za ženu. Ve druhé polovině dvacátého století roubenku koupili dva kamarádi, Arnošt Lustig a Ota Pavel. Na začátku devadesátých let napadla chaloupku dřevomorka, kterou ale ve spolupráci s památkáři majitelé opravili a vznikla tak replika původní roubenky.

Relax na neznámém místě

Pokud se do Nového světa vydáte, dejte se od domu U Zlatého noha, kde mj. přebýval nějaký čas dánský hvězdář Tycho de Brahe, doleva. Naproti vchodu do Jeleního příkopu je vstup do Horní Lumbeho zahrady. Můžete se zde kochat netradičním výhledem na Pražský hrad a chrám svatého Víta. O této zahradě se moc neví, tak se může stát, že tam budete úplně sami.

Nejčtenější články