Close search

Režisér Ridley Scott slaví narozeniny: Jak natáčel kultovní snímek Vetřelec?

wikimedia Zdroj: wikimedia

Slavný britský režisér a scénarista, Ridley Scott, slaví dnes 82. narozeniny. Jeden z nejúspěšnějších filmových tvůrců vytvořil za svoji dlouhou kariéru celou řadu vynikajících snímků. Mezi jeho nejslavnější počiny patří filmy Vetřelec, Gladiátor, nebo Černý jestřáb sestřelen.

Jméno Ridleyho Scotta se nesmazatelně zapsalo do historie světové kinematografie. Tento britský režisér dokázal během své kariéry natočit hned několik kultovních snímků. Jeho nejslavnějším počinem lze nejspíš nazvat hororový snímek Vetřelec, který letos slaví výročí – 40 let od svého uvedení do kin.

Zapálený režisér

I když měl slavný snímek původně režírovat někdo jiný, filmové studio se rozhodlo svěřit tuto práci Scottovi, který se proslavil velmi neobvyklým chováním na "place". Britský režisér se totiž vždy snažil dosáhnout těch nejlepších výsledků a chtěl, aby i herci pronikli do celkové atmosféry této hrůzostrašné situace.

Kravský žaludek nebo ovčí ledviny

Scott celkem běžně při natáčení scén využíval skutečné biologické materiály. Například při pitvání „facehuggera“ herci řezali do kombinace ústřic, ovčích ledvin a krevet. Další části těla vetřelce obsahovaly například kravský žaludek a další vnitřnosti. Také se traduje příběh, že během natáčení scény, kdy dojde ke zrození vetřelce, hlavní herečtí představitelé, včetně Sigourney Weaver, nevěděli, že je postříkají krví. Scott chtěl tímto způsobem údajně dosáhnout autentických výrazů a reakcí herců.

Manipulátor

Podle herce Yapheta Kotta, který ztvárnil technika Parkera, se britský režisér nevyhýbal ani manipulaci s herci. Podle Kotta jej britský režisér potají požádal, aby se herec snažil dostávat do konfliktních situací se Sigourney Weaver. Chtěl tak vytvořit pocit přirozeného napětí mezi jejich postavami před kamerou.

Život mimo natáčení

Britský rodák, který točí od roku 1977 si díky svým filmovým počinům dokázal přijít k celkem vysokému jmění. Hodnota jeho majetku se nyní odhaduje na 400 milionů dolarů (9 miliard korun). Ridley Scott má již tři dospělé děti a v roce 2015 potřetí složil manželský slib. Vzal si svoji dlouholetou přítelkyni, herečku Gianninu Facio, se kterou se poprvé potkal v roce 2000 při natáčení snímku Gladiátor. Facio se pravidelně objevuje ve všech Scottových filmech, i když často hraje pouze malé role.

PODÍVEJTE SE NA KULTOVNÍHO VETŘELCE, KTERÉHO NATOČIL NA ZAČÁTKU KARIÉRY RIDLEY SCOTT:

Nejčtenější články