Close search

Rebel bez příčiny: Před 65 lety zemřel při havárii legendární James Dean

Flickr, Public domain Zdroj: Flickr, Public domain

James Dean stihl natočit vlastně jenom tři filmy, ale za to famózní. Zemřel po divoké jízdě 30. září 1955.

Čtyřiadvacetiletý herec patřil k největším nadějím Hollywoodu. Nejen že dobře dobře vypadal, ale také dokázal ztělesnit hlas mladé generace a její rebelii.

Miloval rychlost a vedle herecké si začínal budovat také závodní kariéru, co se mu stalo osudným.

Mladý a neklidný za volantem

Svou vášeň pro rychlost přetavil do reality, když se mu začala rozbíhat filmová kariéra a po natočení snímku Na východ od ráje (1955) si začal kupovat motorky a sportovní auta. V jeho garáži tak přistálo třeba Porsche 356. To už v jeho rodném studiu Warner Bros. zpozorněli, protože Dean se pustil také do závodění. Na Palm Springs Road Races získal první místo mezi nováčky a celkově se dostal na druhou příčku.

Mířil také na slavné Indianopolis 500, ale účast mu znemožnil plný diář. Poté mu studio zakázalo účast na jakémkoliv závodu, alespoň než dokončí natáčení snímku Gigant (1956). James Dean to dodržel. Jenže mimo rychlá kola zůstal jen do doby, než měl za sebou své poslední scény. Snímek jako takový ještě nebyl hotov, když mladý muž spřádal další plány.

Pokuta předzvěstí katastrofy

Jako první měl Dean v plánu na začátku října absolvovat závody Salinas Road Race a pořídil si proto rychlejší sporťák Porsche 550 Spyder, jeden z prvních vyrobených kusů tohoto modelu. A hned si nechal na zadní kapotu namalovat nápis Malý bastard.

Na závody v Salinas vyrazil z Los Angeles 30. září 1955, doprovázen koordinátorem kaskadérů Billem Hickmanem, fotografem Sanfordem Rothem a mechanikem Rolfem Wütherichem, který se mu staral o Malého bastarda a byl také jeho spolujezdcem. Poslední záznam o tom, že byl Dean naživu, pochází z doby 15:30, kdy dostává pokutu za překročení rychlosti. Naměřili mu 105 kilometrů v hodině na úseku s maximální povolenou rychlostí 89 kilometrů.

Konec Jamese Deana

Přibližně v 17:45 vráží na křižovatce do protijedoucího Fordu Tudor, o něco většího a těžšího automobilu. Dean se sice snaží strhnout vůz stranou, ale dochází k téměř čelnému střetu. Malý bastard se několikrát převrátí a dopadne na kraj dálnice. Wütherich je vymrštěn ven, Dean zůstává uvězněn uvnitř s četnými smrtelnými zraněními, včetně zlomeniny krku. O půlhodinu později je v nemocnici Paso Robles War Memorial Hospital prohlášen za mrtvého.

Wütherich měl zlomenou čelist, zranění kyčle a stehenní kosti. Donald Turnupseed, řidič Fordu, utrpěl jenom několik modřin v obličeji. Havárie byla uzavřena jako neúmyslná a ze smrti mladého herce nebyl nikdo obviněn. Podle průzkumu vraku a polohy Deanova těla jel Malý bastard rychlostí 89 kilometrů v hodině.

Na Jamese Deana za volantem se můžete podívat do GALERIE:

Nejčtenější články

Zavří­t reklamu