Close search

Průvodce férovým rozchodem: Udělejte to správně a ušetřete si bolest

Pixabay Zdroj: Pixabay

Ukončení vztahu je velké rozhodnutí, které vyžaduje mnoho odvahy, času i příprav. Postup byste si měli dobře rozmyslet. Není dobré zbytečně trápit sebe ani partnera. Jakých chyb se vyvarovat?

Ztráta blízké a milované osoby vždy bolí. Rozchod vás oddělí od člověka, se kterým jste byli delší dobu. Pokud ale váháte, jak správně říct partnerovi, že je po všem, existuje několik rad pro důstojné rozloučení.

Rozhodně osobně

Pro rozchod si vyberte vhodnou dobu. Neoznamujte ho partnerovi v době, kdy prožívá těžké chvíle. Jen byste mu přidělali další starosti a zadělali byste na to, že se i po čase na vás bude dívat jako na toho, kdo mu v nejhorších momentech vrazil kudlu do zad. Rozhodně se tedy vyhněte období, kdy partner přišel o zaměstnání, je nemocný nebo ztratil někoho z rodiny. Velmi soukromý "rozchodový" rozhovor by měl také vždy probíhat osobně - mezi čtyřma očima. Projevte partnerovi úctu a nerozcházejte se s ním po telefonu nebo přes zprávy.

Slušně

Rozhovor o rozchodu je velmi náročný. Připravte se na to, že partner projeví smutek, lítost, slzy, případně vztek. Vaším rozhodnutím si musíte být zcela jistí. Vždy se ale s partnerem rozcházejte slušně, nenadávejte a neobviňujte. Pamatujte na to, že i po vašem rozchodu váš bývalý partner musí žít nějak dál.

Žádné výhody

Pokud jste se rozhodli se partnerem rozejít, nezkoušejte variantu "přátelé s výhodami". Ta totiž může fungovat jen do té doby, než si jeden z páru najde novou lásku. Udržováním tak těsného kontaktu budete stále v jistém druhu vztahu, který ale už nikdy nebude kompletní. A ani jeden z vás se nebude moci posunout dál.

Neohlížejte se

Někdy bývá nejlepší možnost si s partnerem ve vší slušnosti říct sbohem a jít dál každý svou cestou. První období po rozchodu sice může být náročné, ale stejně těžké bývá neustále dokola otevírat staré rány. Také se může stát, že ze strany jednoho z partnerů dojde k pokusu o obnovení vztahu. Pokud s tím ten druhý nebude souhlasit, další konflikt je na světě. Jakmile jste se rozhodli jít dál, neotevírejte staré rány a dovolte těm novým se zahojit.

PODÍVEJTE SE DO GALERIE NA RADY, JAK PŘI ROZCHODU POSTUPOVAT!

Nejčtenější články