Close search

Triky a vychytávky restaurací, které pravidelně ochuzují vaši peněženku

unsplash.com Zdroj: unsplash.com

Všichni jsme zažili následující situaci: s partnerem jdeme po delší době do restaurace, nalíčíme se, hezky se oblékneme a dáme si limit, kolik v restauraci utratíme. Vše je zalité sluncem do té doby, než číšník s úsměvem od ucha k uchu donese tučný účet. Jaké triky využívají restaurace k tomu, aby jste utratili co nejvíce peněz?

S cenou za hlavní pokrm a desert naše mysl počítá. Naopak zapomínáme, že i voda na stole něco stojí. Záleží i na detailech jako název jídla nebo poskládání jídelníčku. Máte tyto tajné triky prokouknuté?

Trojský kůň

V každé lepší restauraci je zahrnutý pokrm, který je podstatně dražší než zbylé pokrmy. Proč? Důvod je jednoduchý - když vidíte steak za 600 Kč a dále rybu v hodnotě 449 Kč, cena se vám bude automaticky zdát přijatelnější. Při příští návštěvě restaurace si všimněte, jakým způsobem je menu poskládané.

Na detailech záleží

Nejlepší restauratéři vědí, že květnaté přívlastky jídel prodávají.  Posuďte sami, co byste raději zvolili: 100% hovězí hamburger na zlaté brioche s rozpuštěným americkým sýrem, čerstvým salátem, šťavnatými rajčaty, karamelizovanou cibulkou a pikantní omáčkou“ nebo jednoduše „cheeseburger“? Vědci z University of Illinois studovali rozhodování lidí během objednávky a zjistili, že pokud je jídlo velmi barvitě popsané, je o 27 % větší šance, že si daný pokrm objednají.

Voda a víno to je oč tu běží!

S cenou za hlavní pokrm a desert naše mysl počítá. Naopak zapomínáme, že i voda na stole něco stojí. Všimli jste si, že jakmile dopijete sklenku vína, číšník je hned u vás? Ano, je pozorný a provádí skvělý servis a zároveň ví, že pokud se vás zeptá na další skleničku před hlavním chodem, vaše odpověď bude kladná. Tato bezmyšlenkovitá rozhodnutí ohledně občerstvení jsou hlavní příčinou, proč vaše peněženky utrpěly větší újmu, než jste předpokládali.

VÍTE, JAK SE V LUXUSNÍ RESTAURACI CHOVAT A JAKOU VIDLIČKU ZVOLIT? POKRAČUJTE VE ČTENÍ VE FOTOGALERII:

Nejčtenější články