Close search

Rukavice proti bakteriím i zakázané barvy. Přísná pravidla oblékání pro britskou královskou rodinu

Instagram Zdroj: Instagram

Britská královská rodina je známá tím, že všichni monarchové musí dodržovat velmi přísná pravidla. Výjimku netvoří ani oblečení. Pro představitele královské rodiny totiž existují i pravidla oblékání na veřejnosti, kterými se musí řídit.

Četná privilegia, kterým se monarchové těší, vyvažují pravidla a protokol, který nesmí porušit. Pozor si tak musejí dávat i při výběru oblečení, třeba takové džíny si rozhodně obléknout nemohou.

Pokrývka hlavy nutná

Ženy v královské rodině musí při oficiálních příležitostech nosit klobouky. Není pro ně tedy absolutně přijatelné, aby se objevily na významné události pouze s elegantním účesem. Ten totiž musí být vždy schován pod odpovídající pokrývkou hlavy. Při civilnějších událostech je nicméně absence pokrývky hlavy povolena.

Klobouky jsou pro britskou vyšší třídu celkem typické a během mnohých významných událostí je možné si vždy prohlédnout plejádu nejrůznějších tvarů a barev. Dříve patřily klobouky mezi povinnou výbavu dam, které chtěly vyrazit do společnosti, jelikož se považovalo za nevhodné ukazovat vlasy. Nyní je pokrývka hlavy považována za významný módní doplněk, který musí být v šatníku královské rodiny.

Pouze kraťasy, Spiderman dovolen není

Určitý dress code se týká i těch nejmenších monarchů. Následník trůnu princ George vždy na veřejnosti nosí pouze šortky, ale nikdy ne kalhoty. Tento styl oblékání má své kořeny v 16. století, kdy chlapci z významných rodů vždy nosili pouze šortky, nebo dokonce i šaty. Nyní jsou kraťasy na malých dětech znakem určitého vyššího původu. Je tak jistým nepsaným pravidlem, že malí chlapci z aristokratických rodin musí nosit šortky do věku 8 let.

Princ George si také například nemůže obléknout tričko se svým oblíbeným superhrdinou Spidermanem. Vždy musí mít buď obyčejnou košili nebo triko.

Rukavice proti bakteriím

Ženy z královské rodiny by se na veřejnosti neměly objevit bez rukavic. Toto pravidlo sice mnohé z nich v dnešní době už nedodržují, královna přesto nedá na své rukavice dopustit. Ty přitom nejsou pouhým módním doplňkem, ale mají i praktický účel. Zabraňují totiž přenášení bacilů. Vzhledem k tomu, že Alžběta II. si každoročně potřese rukou se stovkami lidí, rukavice ji chrání před mnohými nemocemi.

Pestré barvy

Jak se zdá, jedno neobvyklé pravidlo si královna vytvořila sama pro sebe, jelikož její šatník je plný pestrobarevných kostýmků. Královna jednou údajně řekla, že když bude chodit v béžové barvě, nikdo ji nepozná. Proto nosí oblečení, ve kterém skutečně vynikne v davu a lidé ji poznají i z dálky.

Nevýrazný lak

Ve srovnání s pestrými královskými kostýmy je paradoxní pravidlo nevýrazného laku na nehty. Členky královské rodiny si nemohou dovolit pestré barvy laků na nehty. Královna vždy nosí manikúru, jejíž odstín je světle růžový. To samé musejí dělat i další ženy královské krve. Barvy jako červená, modrá, dokonce ani perleťová jednoduše na nehty monarchů nepatří.

Jak se musí oblékat monarchové? PODÍVEJTE SE DO FOTOGALERIE.

Nejčtenější články