Close search

Připadáte si neúspěšní? Přední manažer radí jednoduché kroky, jak se opět postavit na nohy

Pixabay Zdroj: Pixabay

Každý známe větu, že skutečnému úspěchu předcházelo pořádné selhání. Podobné situace jsou sice součástí každodenního života, když ale věnujete mnoho sil konkrétnímu projektu, může vás neúspěch silně poznamenat nebo dokonce od dalších pokusů odradit. Jak tedy podobný nezdar psychicky zvládnout a kde najít sílu začít vše znovu?

Postavit se opět na nohy potom, co přežijete velký neúspěch, je úctyhodná, ale zároveň nesmírně těžká schopnost. Selhání, a hlavně to pracovní, s sebou kromě psychické zátěže může přinést velké množství dalších potíží, mezi kterými mohou být finanční problémy, dluhy, ztráta dobré reputace nebo i kontaktů. Existují ale vlastnosti a způsoby myšlení, které vám pomohou překonat i ty nejtěžší problémy. Omer Khan, který působí na vysoké manažerské pozici a je jedním ze zakladatelů společnosti VividTech, která poskytuje poradenské služby společnostem jako Apple nebo Barclays, prozradil serveru Business Insider svůj má návod na překonání nezdaru. 

Znáte svou hodnotu

Během honby za úspěchem můžete mnohokrát zakopnout, hlavně když se budete snažit zvládnout všechno najednou a velmi rychle. Je sice samozřejmé, že během začátků budete často bojovat o své místo na slunci, avšak ani v takových chvílích byste neměli zapomínat na hodnoty a idee, které vaše společnost zastává. Pečlivý výběr a opatrné jednání budou v takových situacích vždy na místě.

Zahoďte ego

Při neúspěchu trpí nejenom peněženka nebo psychika, ale také i lidské ego. Strach, který lidem brání zkoušet nové věci a jít dál, je vlastně reakcí lidského ega na silné selhání. Je to strach z opakovaných problémů i zesměšnění. Pokud tedy chcete překonat svůj nezdar, odhoďte své ego, přijměte neúspěch jako lekci a pokračujte dál.

Pomáháte druhým

Ti nejúspěšnější lidé na světě a jimi založené společnosti si často dávají za úkol pomoci lidem vyřešit nějaký problém z jejich každodenního života. Bill Gates se například dlouhé roky věnuje filantropické činnosti, vy si sice nemusíte dávat za úkol najít dostupný lék na rakovinu, pokud ale své úsilí budete orientovat na pomoc druhým, rozhodně se vám tato investice vrátí. Takže zkuste zaměřit své úsilí na pomoc své společnosti, aby byla ještě úspěšnější, nebo přinejmenším buďte nápomocni svému šéfovi nebo kolegům.

Možné změny

Pokud se chcete znovu postavit na nohy potom, co jste v něčem selhali, zaměřte se na způsob, jakým řešíte problémy v práci nebo v osobním životě. Pokud patříte k lidem, jejichž častou odpovědí je Ne, to není možné, pak v tomto přístupu může spočívat problém. Když si totiž tuto větu opakujete, v hlavě si sami vytváříte limity, které vám brání nacházet nové cesty. Každá složitá situace má řešení a pokud si ji ihned nezařadíte do kolonky „nemožné“, třeba po bedlivém prozkoumání najdete řešení, které vám i zároveň pozvedne sebevědomí.

Neustálý vývoj

Tuto část Khan sice nejmenoval, ale nejde zapomenout na to, že součástí každé kariéry je profesní a osobnostní vývoj, kterým si musí projít každý. Neúspěch je součástí tohoto vývoje, kterou je potřeba překonat. Zkuste se na své nezdary podívat jako na komplikované úkoly, které od vás budou prostě vyžadovat více sil a pozornosti. Každý úkol má totiž svoje řešení a v takovém případě jde řešit i selhání.

Nejčtenější články

Zavří­t reklamu