Close search

Princ Philip se nejvyššího titulu nedočká: Proč se manžel britské panovnice nikdy nestane králem?

Flickr Zdroj: Flickr

Princ Philip již více než sedm desetiletí stojí po boku britské královny Alžběty II. I když se vévoda z Edinburghu těší respektu i popularitě mezi svými občany, nikdy nedosáhne na královský titul. Jak je tedy možné, že otec následníka britského trůnu má nižší titul než jeho žena?

Populární seriál Koruna (The Crown), který se 17. listopadu vrátil po dvouleté přestávce na televizní obrazovky, popisuje události v britské královské rodině od nástupu Alžběty II. na trůn. První dvě řady se věnovaly počátkům vlády královny a ukázaly korunovaci panovnice i její svatbu s princem Philipem v roce 1947. Nehledě na to, že mladý a pohledný Philip tehdy získal hned několik titulů a stal se před svatbou s dědičkou trůnu vévodou z Edinburghu, hrabětem z Merionethu a baronem z Greenwiche, na královský titul nikdy nedosáhl.

Přísné tradice

Britská monarchie se totiž i v 21. století přidržuje velmi přísných a tradic, které jasně určují, že manžel nynější britské královny Alžběty II. se sám nikdy nestane králem. Titul prince je tím nejvyšším, na který vévoda z Edinburghu dosáhne, a tak to zůstane až do chvíle, než na trůn nastoupí nový, mladší panovník.

Jiná pravidla pro ženy

Podle pravidel se totiž králem může stát pouze opravdový panovník a titul krále se tak nepřijímá. V jiném postavení jsou ale ženy, které se provdají za členy královské rodiny. Pokud se například žena provdá za krále, stane se tak automaticky královnou. Pokud si vezme prince, stane se princeznou a později po korunovaci svého chotě se stane panovnicí. To ale neplatí o muži, který si vezme za ženu královnu. Takový muž na královský titul nikdy nedosáhne.

Přes 70 let spolu

Nehledě na tyto rozdíly ve statusu je ale královský pár spolu jíž více než sedm desetiletí. Mají spolu celkem čtyři děti a prošli si skutečně krušnými časy. Jejich osudy příznivcům britské monarchie ještě více přiblíží plánovaný seriál Koruna (The Crown), jehož třetí řada měla nedávno premiéru na Netflixu.

NA PRINCE PHILIPA SE PODÍVEJTE DO NAŠÍ GALERIE:

Nejčtenější články

Zavří­t reklamu