Close search

Příběh biatlonistky Koukalové: Mistryni světa srazila na kolena bulimie

instagram Zdroj: instagram

Gabriela Koukalová je úspěšná biatlonistka, která vyniká mezi ostatními nejen svými sportovními úspěchy, ale také před pár lety přiznala, že už od sedmnácti let trpěla poruchami příjmu potravy a úzkostmi. Dokonce s anorexií absolvovala olympijské hry v Soči v roce 2014.

Nemoc dlouho tajila

Gabriela Koukalová je známá česká  biatlonistka, stříbrná olympionička, dvojnásobná mistryně světa a držitelka Velkého glóbusu za celkové vítězství ve světovém poháru. Tyto úspěchy však byly po téměř celou kariéru vykoupeny vážnou nemocí, kterou dokázala několik let tajit.

Měla odpor k lyžování

Gabriela Koukalová, rozená Soukalová, se narodila v roce 1989 v Jablonci nad Nisou do sportovní rodiny, bývalé reprezentantce v běhu a lyžaři a trenérovi. Proto logicky i Gabriela od tří let závodila na lyžích, ale kvůli nátlaku rodičů, kteří od ní chtěli stále lepší výsledky, si k lyžování vytvořila odpor a není divu - trénovala s nimi od sedmi ráno do osmi večer. Učili ji disciplíně, vytrvalosti a cílevědomosti.

Nechtěla se účastnit závodů, toužila zůstat doma nebo u babičky, hrát na klavír nebo si kreslit. Až v deváté třídě se začala na tréninky těšit, protože ji začala bavit střelba a biatlon.

Nevhodná poznámka od trenéra

Na střední umělecké škole v Jablonci se začala naplno věnovat sportu a začala si víc věřit. Začala zároveň ale i poprvé v životě přibývat na váze. Potom už stačila jedna nejapná poznámka od trenéra na její váhu a psychický problém byl na světě.

Gabriela propadla bulimii a úzkostem, kterými trpěla deset let. Když probíhala závodní sezóna, snažila se nejíst, když už něco snědla, všechno vyzvracela, aby nepřibrala. Začala se šíleně sledovat a držet různé drastické diety. Jednu doby prý jedla odličovací tampony namočené ve vodě.

Pomohl jí až manžel

Před olympiádou v Soči vážila pouhých 54 kg, ale po sezoně nabrala na 70 kg. Následovaly velké váhové výkyvy. Když měla víc kilo, nelíbila se sama sobě a cítila, jak ztrácí rychlost. Z tohoto psychicky i fyzicky náročného kolotoče jí pomohl její tehdy budoucí manžel Petr Koukal. S ním se Gábina seznámila na jaře v roce 2014 a po dvou letech se vzali. Manžel ji přesvědčil, aby se svěřila do péče výživového poradce a se svým problémem se svěřila trenérovi i manažerovi.

Léčba u psychiatra

S depresemi se dlouho léčila u psychiatra a brala antidepresiva. Ve svých dvaceti skončila na 16. místě ve štafetě na ZOH ve Vancouveru. Hned poté získala dvě stříbrné medaile na ZOH v Soči. Z MS 2015 má zlatou medaili ze závodu smíšených štafet a stříbro z vytrvalostního závodu, v roce 2016 ovládla Světový pohár a získala i malé křišťálové glóby za sprint, stíhací závod a závod s hromadným startem.

Přerušila kariéru

Olympiáda v Pchjongčchangu měla být vyvrcholením její kariéry, kvůli bolestem lýtek se však nezúčastnila a rozhodla se tuto sezónu vynechat. Psychicky se hroutila pod nátlakem trenérů, fanoušků i sponzorů. Na jaře 2018 vynechala další sezónu a musela čelit další kritice.

Vydala knihu, kde všechny problémy s příjmem potravy přiznává, stejně jako nevybíravě popisuje zákulisí z jejího sportovního života. Gabriela už se ale nehroutí, srovnala si priority a nyní chce být především zdravá, aby mohli s manželem založit rodinu.

 

Nejčtenější články