Close search

Prezidentky Čaputová vs. Kitarovičová. Módní styl žen v nejvyšší politice

Instagram Zdroj: Instagram

Svět politiky byl vždy převážně mužskou záležitostí a ženy se do těchto sfér probojovávaly jen velice těžko. To alespoň platilo do příchodu 21. století, než na prezidentská křesla usedly Čaputová a Kitarovičová.

Doby, kdy ženám byl vstup do nejvyšších politických kruhů zakázán, jsou naštěstí na ústupu. Nyní se několik států na světě může pochlubit schopnými, vzdělanými a zároveň velice pohlednými prezidentkami. Ne že by vzhled hrál nějakou důležitou roli ve výkonu prezidentské funkce. Ale je třeba uznat, že trocha úsměvů a barev dokáže při pohledu na dnešní politickou scénu vyvolat jen pozitivní pocity.

Přesto obě dámy nezískaly své funkce díky hezkému vzhledu. Chorvatská prezidentka Kolinda Grabar Kitarovičová, která vyhrála volby v roce 2015, roky působila v politické a diplomatické sféře. Ve vládě zastávala funkci ministryně zahraničí, působila jako chorvatská velvyslankyně v USA  a jako vůbec první žena zastávala post poradkyně generálního tajemníka NATO  pro veřejnou diplomacii. 


Pozadu nezůstává ani její slovenská kolegyně Zuzana Čaputová, která je čerstvě zvolenou první prezidentkou Slovenska. Čaputová se již od mládí zajímala o sociální otázky a veřejné dění. Angažovala se v projektech, které pomáhaly zneužívaným dětem, spolupracovala s občanským sdružením, které poskytovalo lidem bezplatnou advokátní pomoc, možná i proto se o ní často hovoří jako o advokátce chudých. Také se zasloužila o to, aby se v blízkosti města Pezinka kde žila, nevybudovala skládka odpadu. Za tuto zásluhu získala prestižní Goldmanovu environmentální cenu. 

Tyto dámy dokázaly pomocí svých zásluh a činností zaujmout veřejnost a získat si její náklonnost, která jim oběma později vynesla prezidentský post. Nehledě na veškerou tvrdou práci, ale dokázaly zůstat elegantní a usměvavé. Nevzdaly se své ženskosti a naopak ji vhodnými outfity dokázaly zdůraznit. 

Během voleb se často řešil módní styl prezidentek. Někdo například nepovažoval za vhodné, aby se dámy prezentovaly žensky a elegantně. Obě si ale stály za svým a vytvořily si styly sobě vlastní, které nyní obdivuje celý svět.

Podívejte se v naší galerii na nejlepší outfity slovenské prezidentky a její chorvatské kolegyně a posuďte sami, které to sluší více. 

Nejčtenější články

Zavří­t reklamu