Close search

Legendární Bonnie Parkerová. Slavná gangsterka nikdy nevystřelila a celý život psala básně

wikipedia.org Zdroj: wikipedia.org

Do dějin se zapsala asi jako nejznámější ženská gansterka na světě. Její příběh je však také příběhem lásky. Bonnie a Clyde, zločinecká dvojice milenců, je dodnes opředena mnoha romantickými mýty. Jejich legenda mnohonásobně překonala skutečnost. Jisté je, že v dobách hospodářské krize se před nimi třásly banky amerického středozápadu a malé vesnické obchody včetně benzínových pump.

Legendární Bonnie Parkerová se narodila přesně před 109 lety. Byla to premiantka. Krásná a úspěšná studentka se však dala na špatnou dráhu. Jak se z ní stala členka zločineckého gangu? Těžko říci. Možná to byla souhra okolností, možná to byla láska k nepravému muži. Clyde byl však láskou jejího života a milovali se doslova až za hrob.

Slušné děvče z Texasu

V mládí nic nenasvědčovalo tomu, že by se Bonnie měla stát nejznámější gangsterkou třicátých let. Bonnie Elizabeth Parkerová se narodila 1. října 1910 v Roweně v Texasu Emmě a Charlesu Parkerovi. Měla staršího bratra a mladší sestru. Když jí byly jen čtyři roky, její otec zemřel. Matka musela proto rodinu přestěhovat do chudého předměstí Dallasu známého jako Cement City, aby žili společně s prarodiči a rodina tak lépe vycházela s penězi.

Bonnie byla sice z chudých poměrů, ale byla to nadaná studentka, která projevovala velký zájem především o poezii a literaturu. Dokonce vlastnila několik vyznamenání, zejména za studium anglického jazyka. Dotáhla to až na vítězku oblastního kola poezie s vlastní básní. Prostě dokonalé děvče, sen většiny rodičů. To trvalo jen do jejích šestnácti let.

Vdala se v patnácti, za hrubiána

Ve druhém ročníku střední školy se Bonnie bláznivě zamilovala do spolužáka Toye Thortona. Již první láska Bonnie byla problematická, protože Roy zrovna neoplýval džentlmenskými způsoby. Přesto mladičké Bonnie učaroval natolik, že si ho ještě pár dní před svými šestnáctými narozeninami vzala za muže. Aby stvrdili svou lásku, nechali si navzájem vytetovat na stehna svá jména.

Láska ale nevydržela dlouho. Není divu, Roy Bonnie totiž často bil, což se přičítá i její změně v chování. Nestala se z ní však utlačovaná chudinka, ale velmi odbojná mladá žena.

První vztah mladičké Bonnie se brzy rozpadl, ačkoli manželé se nikdy nerozvedli. Thorton brzy po rozchodu putoval na pět let za mříže za ozbrojenou loupež. Manželé se už nikdy nepotkali.

Outsider Clyde, láska jejího života

Bonnie Parkerová se poprvé setkala s Clydem Barrowem prostřednictvím společného přítele v lednu 1930. Bylo jí 19 let a byla to láska na první pohled. Barrow, kterému bylo dvacet, byl tehdy uprchlý vězeň. Kvůli nepříjemné zkušenosti sliboval, že se už nikdy do vězení nevrátí.

Poté, co v následujících týdnech strávili hodně času společně, byla jejich romantická láska přerušena, když byl Clyde zatčen a usvědčen z několika trestních provinění. Jakmile se vrátil do vězení, Clydeovy myšlenky se okamžitě otočily k útěku. V tu dobu se on a Bonnie už hluboce milovali. Bonnie se ke zděšení vlastní rodiny rozhodla milenci pomoci z vězení.  A tak mu do vezení propašovala zbraň. Clyde s několika vězni utekli, ale brzy je dostali a opět zavřeli. V únoru 1932 byl Clyde propuštěn. S Bonnie se znovu sešli a Clyde se pustil do páchání zločinů s malou skupinou mužů, šlo hlavně o vykrádání bank a malých podniků.

Bonnie vstoupila do gangu v dubnu, ale byla zajata při neúspěšném pokusu o loupež a na dva měsíce uvězněna. Na milencovu radu tvrdila, že byla gangem a hlavně Barrowem unesena. Soudce jí uvěřil. Nikoho asi nepřekvapí, že po propuštění se Bonnie ihned přidala ke Clydeovi a dalším kumpánům a rozjeli zločineckou kariéru ve velkém.

Hodně mrtvých, žádná kulka od Bonnie

Bohužel jejich cesta desperátů za sebou zanechávala hodně mrtvých. Když loupili, stříleli. Mezi mrtvými byli bankovní úředníci, obsluha obchodů nebo benzínových pump. Bez zajímavosti ale není, že svědci tvrdili, a to dokonce i policisté, že Bonnie sice pistoli měla, ale nikdy z ní nevystřelila.

Hořký konec velké lásky

Jejich příběh byl krátký, ale zapsal se do dějin. Přestože se jako zázrakem při loupežích prostříleli z mnoha prekérních situací, brzy se stali nejhledanějšími lupiči celé země. Na opuštěné silnici poblíž města Gibsland ve státě Louisiana měli policisté štěstí. Jakmile se ukázalo auto Bonnie a Clydea, nemilosrdně po nich vystříleli všechny zásobníky. Psal se 23. květen 1934. Milenci byli okamžitě mrtví. Jejich příběh velké lásky s tragickým koncem fascinuje lidi dodnes.

NA LEGENDÁRNÍ BONNIE SE PODÍVEJTE DO FOTOGALERIE:

Nejčtenější články