Close search

Praha o víkendu rozsvítila stromek. Co vás letos čeká na adventních trzích? Město myslelo i na ekologii

archiv Zdroj: archiv

Vánoční trhy na pražském Staroměstském náměstí se letos ponesou v duchu pohádky o Popelce. Výjevy z pohádky o Popelce i dalších klasických pohádek budou zdobit štíty stánků i vánoční strom, který rozsvítil herec Pavel Trávníček, představitel prince z pohádky Tři oříšky pro Popelku.

Strom z Liberecka

Návštěvníci adventních trhů si mohou užít rozsvícení stromu každý den po dobu konání trhů, kdy se strom rozzáří každou hodinu mezi 16:30 a 21:30. Vánoční trhy v centru města  potrvají tradičně do 6. ledna, tedy do Tří králů.

Smrk, který byl přivezen z Rynoltic v Libereckém kraji, se poprvé rozsvítil na melodii Karla Svobody z pohádky Tři oříšky pro Popelku, jejíž premiéra přišla do kin před 45 lety. Při pravidelném rozsvícení se bude tato melodie střídat se skladbou od Johna Williamse Somewhere In My Memory.

Oblíbené fotokoutky

Na náměstí jsou rozestavěny fotokoutky se saněmi nebo Popelčiným střevíčkem a pod stromem je tradiční dřevěný betlém. Návštěvníci se mohou také každý den těšit na kulturní program. Během konání trhů se uskuteční na 150 vystoupení. Děti i dospělí se mohou těšit na hudební a divadelní vystoupení, projekce večerníčků nebo dílničky pro celou rodinu.

O hudební vystoupení se postarají žáci škol, amatérští, ale i profesionální muzikanti. Na repertoáru trhů jsou tradiční koledy, vánoční spirituály a současné popové vánoční hity. Na své si přijdou opravdu všichni.

Staroměstské náměstí nyní čítá 99 stánků s občerstvením i vánočním sortimentem. V dolní části Václavského náměstí, kde trhy pořádá stejná společnost, je dalších 29 stánků. Vánoční stromek se tam také pravidelně rozsvící každou celou hodinu.

Trocha ekologie

Novinkou letošních trhů je snaha o snížení ekologické zátěže. Kelímky, tácky, tašky i další věci jsou vyrobeny z kompostovatelného materiálu. Na tento odpad jsou po celém náměstí rozmístěny speciální koše.

Bezpečnost především

Bezpečnostní opatření v centru města jsou podobná těm loňským. Na Václavském náměstí a náměstí Republiky přibyly betonové bloky, proti vjezdu vozidel. Na frekventovaných místech budou posíleny hlídky policie.

 

 

Nejčtenější články

Zavří­t reklamu