Close search

Považujete rozchod za chybu? Návrat k bývalému partnerovi může být náročný

Pixabay Zdroj: Pixabay

Láska, štěstí a pocit jistoty patří mezi největší lákadla, které páry vedou k budování společného vztahu. Někdy ale kouzlo vyprchá a problémy šťastnou loď potopí. Přesto se některým partnerům s postupem času podaří vyřešit společné problémy a svůj vztah opět začnou budovat.

Životní zkušenosti mnohých manželských párů ukazují, že přestávka může být někdy prospěšná. Milencům dá možnost si pořádně promyslet, zda se svým bývalým partnerem chtějí být, nebo ne. Pokud se ale tedy partneři s odstupem času rozhodnou ke společnému návratu, musí si být jistí, že tato varianta je pro ně tím nejlepším možným řešením.

Těžká práce

Budování nového vztahu na starých základech totiž nebude nic jednoduchého. Partneři se totiž nesmí vrátit do starých zajetých kolejí a musí začít od začátku, aby se vyvarovali opakování starých chyb.

Proto předtím než se k tak závažnému kroku jakýkoli pár rozhodne, měl by si otevřeně promluvit o předešlých problémech, které vztah zužovali. Podobná konverzace sice nemusí být příjemná ani lehká, je ale nutná. Každý z partnerů by měl svému protějšku sdělit otevřeně a v klidu vše, co ho ve vztahu znepokojovalo, dělalo nešťastným a jakým směrem by si přál, aby se vztah v nejbližší době ubíral. Pokud se partneři shodnou, že jim oběma společný plán vyhovuje, mohou se pomalu bez jakéhokoliv spěchu a s chladnou hlavu začít snažit o budování nového vztahu.

Podle psychologa

Existují ale případy, ve kterých návrat do společného vztahu nemusí být nejlepším nápadem. Vždy ale záleží na konkrétní situaci a partnerech. V rozhovoru pro Extralife.cz psycholog Jan Kulhánek z Psychoterapie Anděl sdělil svůj názor, zda to má pro partnery cenu zkoušet se k sobě vrátit.

"Podle mé zkušenosti, pokud se jedná o impulzivní rozchod, tedy že jeden z partnerů při hádce bouchne dveřmi. U takového rozchodu je určitá možnost po uklidnění situace, že má cenu se k sobě vrátit a pracovat na vztahu. Když se ale jedná o dlouhodobě neřešitelné problémy, tak tam to obvykle nejde," uvedl Kulhánek.

Nejčtenější články