Close search

Pokud nevíte, kam vyrazit o víkendu, zkuste stále oblíbenější Discgolf

wikimedia Zdroj: wikimedia

Podle předpovědi počasí nás čeká ještě spousta prosluněných dní s příjemnými teplotami. Pokud tedy nevíte, kam o víkendu vyrazit s rodinou nebo přáteli, skvělou možností je jít si zahrát discgolf, u kterého se nejen pobavíte, ale také dostatečně „zapotíte“.

Jako houby po dešti zaplňují mapu republiky místa, kde si lze zahrát tzv. DISCGOLF. Jde o poměrně mladý sport vzniklý v 70. letech minulého století v USA, s pravidly podobnými klasickému golfu, ale na rozdíl od něho určený širokému okruhu lidí bez ohledu na věk, sociální možnosti či sportovní dispozice.  Spojuje ideálním způsobem nejzdravější fyzickou aktivitu – chůzi s úžasnou zábavou a legrací.

Golfový míček je u discgolfu nahrazen létajícím talířem, jamku nahrazuje speciální koš a cílem hry je dostat talíř do tohoto koše s co nejmenším počtem hodů.  Stejně jako u golfu má každý koš stanovený „par“ (předurčený počet hodů na koš) stejně tak se užívají termíny „birdie“ nebo „eagle“ při nižším počtu hodů na koš, než je par nebo tzv. „boogie“ při počtu vyšším. 

Vybudovat discgolfové hřiště je nesrovnatelně snazší, investičně nenáročné, nejsou třeba žádné speciálně zatravněné plochy a drahé greeny. V přírodě, ale třeba i na sídlišti mezi paneláky, se rozmístí koše a odpaliště, určí se „pary“ jednotlivých košů a je hotovo. Stejně tak jeho údržba spočívá v posečení porostu 1 x – 2 x za rok.  Na rozdíl od golfu si lze zasportovat 365 dní v roce.

Zahrát si může prakticky kdokoliv, není třeba žádné členství v klubech jako u golfu, žádné členské příspěvky apod.  Jedinou potřebnou investicí je pořízení létajících talířů – disků, ty obvykle pořídíte v ceně od 200 do 800 Kč, podle druhu a kvality. Na mnoha discgolfových hřištích, která často budují obce pro zábavu svých občanů, lze disky bezplatně, nebo za symbolický poplatek zapůjčit.

Spousta rekreačních sportovců, kteří se bez problému honí za fotbalovým míčem nebo tenisovým míčkem, discgolf ocení. I když nemáte rádi „nudné“ procházky, u tohoto sportu nachodíte kilometry, aniž byste si to uvědomili, protože se celou dobu skvěle bavíte, smějete nebo si jadrně ulevujete.  Průměrně šikovní jedinci velmi rychle pochopí techniku odhazování disků a rychle dosahují přijatelných výsledků.

Všichni, kdo si discgolf měli možnost zahrát, potvrzují úžasný pocit, který mají, když jimi vypuštěný talíř letí vzduchem nebo když zazvoní řetězy v koši coby signál, že si disk našel svůj cíl.

Nejčtenější články