Close search

Pohotovostní batoh, podzemní úkryt. Jak žijí v době koronaviru preppeři, kteří se chystali na katastrofu dlouhá léta?

Pixabay.com Zdroj: Pixabay.com

Když Noe zatloukl první hřebík do archy, oni byli již dávno připraveni. Jedí saláty z rostlin, o kterých jste patrně nikdy neslyšeli (ptačinec žabinec, mladá svízel a hluchavka). A když v obchodech došla dezinfekce, ve svých dobře zásobených domovech se jen potutelně usmáli. Preppeři, lidé připravení na katastrofy.

Preppers neboli preppeři mají, jak už napovídá název, původ v anglosaském světě, kde se jejich moderní dějiny začaly psát před osmdesáti lety. Nukleární hrozba, ekonomický kolaps, náboženské nepokoje, přírodní katastrofy a později i studená válka. To všechno mělo za následek, že se ve Velké Británii a USA utvořily skupiny lidí připravených čelit prakticky všemu.

Stát se jedním z nich znamenalo především mít ve sklepě zásoby potravin na několik měsíců, k tomu drogerii, léky a všechno, s čím lze vařit a svítit po dobu nezbytně nutnou, než bude možné vyjít zase na svět a obnoví se společenský řád.

Znát sám sebe

A pokud ten řád bude vypadat jako z katastrofických filmů, preppeři jsou připraveni i na to. Nejen fyzickou zdatností, ale také zásobou zbraní a různých dovedností. Jsou to lidé, kteří vědí, že dentální nit lze použít mnoha způsoby a kromě udržení mezizubních prostorů v čistotě poslouží jako vlasec na chytání ryb, místo tkaniček do bot nebo na šití.

Mají za sebou kurzy první pomoci, v porovnání se zbytkem populace jsou na tom díky tréninku lépe fyzicky, ale i psychicky, protože znají své limity a jsou duševně připraveni na to nejhorší. Někdy možná až příliš.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Raven Survival (@raven_survival),

Skauti 2.0

V našich podmínkách být prepperem znamená především mít místo na únik, zásobenou chalupu nebo domek v zahradní kolonii. Pokud takový člověk žije ve velkém městě, má pohotovostní batoh, díky kterému přežije prvních 72 hodin, než se mu povede dostat do bezpečí. Respektive podzemního úkrytu, který už má léta připravený.

Říkám to lidem pořád, nebuďte nervózní, teď není čas na paniku. Na tohle jsme připraveni," citují The New York Times Jasona Charlese z New York City Preppers Network. Nyní, když na USA dolehla pandemie koronaviru plnou silou, mu naslouchají i lidé mimo síť prepperů. Charles přesto neočekává, že veřejnost přijme jeho negativní vyhlídky na budoucnost. „Jakmile tohle přejde, budeme pro ně znovu ti hlupáci, co se připravují. Ale my vidíme svět tvrdý, takový, jaký je doopravdy. Vždycky budeme vypadat bláznivě, protože žijeme v realitě. To ti ostatní, co se nepřipravují, žijí v imaginárním světě."

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Prepper Gears (@preppergears),

Prepperem tak trochu každý

Když se nic neděje, preppeři jsou ti, nad kterými společnost kroutí hlavou. Ale v dobách jako je tato, kdy lidé dělají automaticky nákupy na delší dobu, se jedním z nich stává prakticky každý. Ostatně, peppeři tvrdí, že pokud máte třeba v autě rezervní kolo, nebo doma i menší zásobu trvanlivých potravin, jste jednou nohou v jejich společnosti.

Tohle hnutí není v našich končinách neznámou. V jistém smyslu jsou preppery už dlouho skauti, kteří ovládají umění základního přežití v přírodě, umí improvizovat a spolupracovat. A to jsou dovednosti, které se budou hodit vždy.

Jak to může vypadat ve světě prepperů? Podívejte se do GALERIE:

Nejčtenější články