Close search

Plánujete rodinu? Svobodné a bezdětné ženy se prý mají lépe než ty zadané

Pixabay Zdroj: Pixabay

Manželství, děti, společné obydlí i peněženka jsou každodenní realitou pro miliony lidí po celém světě. Údajně ale ženy, které jsou bezdětné a nemají ani muže, patří mezi ty nejšťastnější lidi na světě.

Význam rodiny nelze popírat ani se o něj odvracet. Rodina je základním životním kamenem pro mnohé jedince, kteří o ni s láskou pečují a věnují jí svůj čas. Když se ale jedná o spokojenost a pocity štěstí, pak podle profesora Paula Dolana, manželství a děti nejsou jejich hlavním zdrojem.

Dolan, který se věnuje behaviorálním vědám na Londýnské ekonomické škole, se podle serveru Independent zabýval tím, jak moc spokojené jsou zadané matky v porovnání se svobodnými a bezdětnými ženami.

Podle slov Dolana je výsledek zcela jasný. Ženy bez manželů a dětí se mají mnohem lépe, než jejich zadané kolegyně, které vychovávají své potomstvo. Takové ženy se také údajně dožívají vyššího věku, své vydělané finance investují převážně do sebe, čelí menšímu stresu i únavě.

Profesor, který se tématu vztahů a rodin věnuje dlouhodobě a provádí v této oblasti i výzkumy, tvrdí, že na rozdíl od žen je sňatek pro muže většinou výhra. „Muži se po svatbě často uklidní a usadí. Také méně riskují, vydělávají více peněz a žijí o něco déle. Zatímco ženy, které byly ženaté, umíraly dříve než ženy, které byly svobodné,“ uvedl Dolan.

Na druhou stranu profesor zase uvádí, že jeho výzkumy ukázaly, že sezdaní jedinci vykazovali větší míru štěstí a pozitivních pocitů, ale jenom ve chvíli, kdy jejich protějšek byl s nimi v jedné místnosti. Ve momentě, kdy se ocitli bez svého partnera, pak zadané jedinci byli mnohem více nespokojení, než ti svobodní.

Také z finančního hlediska se manželské páry měly často logicky lépe než svobodné ženy. Manželé také mohly silně těžit ze vzájemné podpory a nebáli se na sebe brát větší rizika.

V dnešní době, kdy průměrný věk rodiček stále roste, ale pozdější sňatky a založení rodiny nejsou výjimkou. Každý by si pro sebe ale měl vybrat vlastní cestu, kterou bude považovat za nejlepší.

Nejčtenější články