Close search

Ozdobte s dětmi stromeček pro lesní zvířata. Poradíme vám jak na to

pixabay Zdroj: pixabay

Chodíte s dětmi rádi do lesa nebo poblíž lesa bydlíte? Vezměte své ratolesti a zajděte s nimi ozdobit stromek všelijakými dobrůtkami pro lesní zvířátka. Děti budou nadšené, uděláte něco pro les a možná se tato aktivita zapíše do vašeho programu jako každoroční vánoční tradice.

Vyhlédněte si nějaký nižší stromek v lese a přineste si sebou různé pochutiny, které lesní zvěř ocení. Obyvatelům lesa uděláte radost s vlašskými nebo lískovými oříšky, žaludy, bukvicemi, kaštany, šiškami, jeřabinami, slunečnicovými či dýňovými semínky, obilnými klasy, kukuřicí apod. N zdobení si sebou klidně přibalte jablka nebo hrušky, co máte ve sklepě. Ze zeleniny potom mrkev, celer nebo kedluben. Pro zajíce pak vezměte košťály od zelí nebo kapusty.

Pokud nemáte doma nic z výše uvedeného, zajděte do chovatelských potřeb a kupte tam lojové koule, tyčinky s lisovanými semínky, zrní a semínka, nejlépe lněná, která jsou bohatá na tuky a to zvířátkům v zimě prospěje nejvíce. Z domova můžete vzít ještě rýži nebo mák.

Aby nebyl stromeček ověšená jen lahůdkami, co se dají sníst, připravte si ozdoby z přírodních materiálů, např. ze slámy, oříšků, větviček atd.

Jablíčka nebo hrušky můžete použít vcelku, ke stopce jim navažte provázek, abyste je měli za co uvázat k větvičce anebo je můžete nakrájet na plátky a taky opatřete provázkem. Můžete je také pospojovat do řetězu, to samé můžete udělat u se zeleninou. Oříšky, šišky a další plody převažte provázkem a přichyťte je jím k větvičce. Drobnější plody, které už jsou v tomto období tvrdé raději nasypte do krmítek.

Krmítko můžete vyrobit také sami. Buď z tykviček nebo kokosového ořechu. Vezměte okrasnou tykvičku a z boku do ni uděljete ostrým nožem dostatečně velký otvor a vyjměte dužinu. Můžete ji také vydlabat zeshora. Na kokos budete potřebovat pilku, obsah také vyjměte a máte přepychové krmítko kam můžete nasypat zrní, mák, semínka a další dobrůtky.

Zkuste sehnat pravý lůj, z něho nařežte třícentimetrové pásky a provázkem je přivažte k větvičkám. Doma si předem můžete vyrobit i koule, stačí lůj nechat rozpustit v hrnci a až začne tuhnout, vytvarujte z něho koule, vložte do síťky a přídělejte k větvičkám. Hotové koule můžete koupit i v chovatelských potřebách.

Hlavně na strom nezavěšujte nic z kynutého těsta, rohlíky, chleba, koláče, brambory a nic ozdobeného či nalakovaného, co by mohlo zvířátkům ublížit. Ve volné přírodě nechte spodní patro zajíčkům, o něco výš srnkám a nejvýš můžete nechat nadílku pro veverky nebo ptáčky. Stromek můžete tímto způsobem pro zvířata ozdobit i ve městě v parku. Tam ale asi postačí krmení pro ptáčky, popřípadě zajíce.

 

Nejčtenější články