Close search

Osamělý život italských důchodců: Nesnesitelné ticho s koronavirem ruší jen zpěv ptáků

Pexels.com Zdroj: Pexels.com

Čísla nakažených a mrtvých v Itálii rostou každým dnem hrůzostrašným tempem. Včera oznámila, že eviduje už 3405 obětí nového typu koronaviru, což je více než Čína. Zčásti za to může i fakt, že je to země důchodců. A právě ti se nyní kromě ohrožení života ocitají také v odstřižení od běžného života. Jen velice málo jich totiž žije v domovech důchodců, většina tak čelí pandemii o samotě.

Průměrný věk obyvatele Itálie byl v loňském roce 45,4 let, co je nejvyšší číslo v Evropě. V porovnání - jde o tři roky více než v České republice. V Číně je průměrný věk dokonce o sedm let nižší.

Výhled do pustých ulic

Jsem domácký typ a rád se postarám sám o sebe,“ říká italskému serveru The Local čtyřiaosmdesátiletý Roberto Fichera, který tráví čas tím, že vyhlíží z okna na historickou uličku v centru Říma. Je pustá jako nikdy předtím, nikde žádného živého člověka.

I to je důsledek opatření, které zavedla italská vláda v zoufalém boji s nemocí COVID-19. A zatím prohrávají. V zemi se šedesáti miliony obyvatel totiž počet úmrtí souvisejících s pandemií včera překročil číslo 3405. V Číně, která má 1,386 miliardy obyvatel, zemřelo "jen" 3245 lidí a podle všeho je tam, doufejme, virus na ústupu.

Fichera má štěstí, že bydlí mezi Koloseem a vlakovým nádražím Termini, takže má spoustu malých obchůdků na dosah ruky. Když jde na nákup, dodržuje pravidlo vzdálenosti alespoň jeden metr od ostatních lidí. Některé obchody mají na zemi nataženou žlutou pásku, která vymezuje právě jeden metr.

Ochromující ticho

Důchodce s bujnou šedivou hřívou vlasů na několik dnů zaměstnal jarní úklid, měl kolem domu co dělat. Ale to je nyní pryč. Stejně jako venkovní život, který byl pro Řím pověstný. "Neslyšíme hluk. Žádná auta, ulice jsou prázdné,“ říká Fischera. „Když jdete ven, slyšíte za sebou kroky a máte strach. Je to ohromující ticho. A to mě trápí.

Na druhé straně, tato situace přináší něco nového a neobvyklého - zpěv ptáků v centru Říma. Je to najednou jiné město. Město, ve kterém se, alespoň na chvíli, hlásí o slovo příroda.

CO S NÁMI DĚLAJÍ NAŠE EMOCE V DOBĚ PANDEMIE ZJISTÍTE V GALERII:

Nejčtenější články