Close search

Nový film Larse von Triera Jack staví dům: Příběh muže, který nenávidí ženy

aerofilms Zdroj: aerofilms

Do českých kin míří premiéra filmu Jack staví dům režiséra Larse von Triera. Tento kontroverzní dánský režisér bezesporu vyčnívá nad ostatními svými sofistikovanými snímky, které jsou plné sarkasmu, syrovosti a skandálních scén.

Diváci Trierových filmů se většinou dělí na dvě skupiny. Jedni jsou unešeni a druzí znechuceni. O to bezesporu tomuto skandinávskému svérázovi jde. Sám o sobě říká, že nechce moralizovat, nicméně provokace, kterou můžeme najít ve většině jeho filmů, svádí k zamyšlení. A to je jeho cíl.

Lars von Trier je také známý pod nálepkou muže, který nesnáší ženy. V minulosti natočil filmy, kde jsou ženy obětmi brutálních zločinů anebo jsou v roli sexuálních obětí. Nejinak tomu je i v jeho nejnovějším počinu Jack staví dům. Zvrácenost a dekadence jsou hlavními aspekty jeho filmů a obnažené sexuální scény v jeho dílech jsou takřka samozřejmostí.

V roce 2011 na filmovém festivalu v Cannes prohlásil, že sympatizuje s Hitlerem a že mu tak trochu rozumí. Což pobouřilo všechny přítomné. Von Trier vyrůstal v domnění, že jeho otec byl Žid. Až na smrtelné posteli mu ale jeho matka přiznala, že jeho otcem byl syn dánského skladatele, proto se Trier začal označovat za „oběť matčina genetického experimentu“ a také přiznal, že jeho kořeny sahají do Německa. Odtud pochází jeho výrok, za který byl z festivalu vykázán.

Von Trier trpí mnoha fóbiemi, například i strachem z létání, které mu znemožňuje natáčet filmy v jiných zemích, než je Dánsko a Švédsko. Jeho občasné deprese ho zase omezují v práci a v udržování sociálních vztahů.

Za své dílo „Tanec v temnotách“ získal v roce 2000 Zlatou palmu. Snímek vypráví o tovární dělnici, která chce našetřit na operaci očí pro svého syna, i když sama pomalu ztrácí zrak. Film však končí oběšením hlavní hrdinky, kterou si zahrála islandská zpěvačka Björk. S tou se po skončení natáčení nerozešli v dobrém a zpěvačka režiséra dokonce obvinila z „emocionální pornografie“, když prý z ní chtěl těmi nejkrutějšími způsoby dostat nejlepší herecký výkon.

Dalším jeho pobuřujícím snímkem se stal film Antikrist, kde zazářila herečka Charlotte Gainsbourg spolu s Willemem Dafoe. Tento depresivní snímek z roku 2009 je jen těžko rozdýchatelný. V opuštěné chatce v lese se snaží manželský pár překonat smrt svého dítěte, za kterou oba nesou vinu. Ve snímku plném zvrácené psychologie dojde k nechutným scénám, kdy si žena znetvoří pohlavní orgány nůžkami a manželovi provrtá nohu. Sám režisér přiznal, že v době, kdy psal scénář k Antikristovi, trpěl těžkými depresemi a jediný smysl života mu v té době přinášelo psaní.

Mezi další kontroverzní snímky patří Dogville s Nicole Kidman v hlavní roli. Tu Von Trier staví do role sexuální otrokyně s obojkem a zvonem na krku. Kidman byla údajně z natáčení silně traumatizovaná. V posledním filmovém hitu Jack staví dům, který už dnes zaplní česká kina, hraje mimo jiné Uma Thurman, která si naopak na spolupráci s Larsem von Trierem prý nemůže stěžovat. I když o brutální scény vražděných žen pod taktovkou sériového masového vraha (Matthew Dillon) nebude nouze. Diváci nepřijdou o Trierovo klasické podání detailních nechutných scén s dávkou nadsázky, ironie a černého humoru.

Nejčtenější články

Zavří­t reklamu