Close search

Nové vánoční pohádky: Česká klasika, pohádka pro neslyšící i slovenská koprodukce

ceskatelevize.cz Zdroj: ceskatelevize.cz

Na letošní Vánoce připravila Česká televize řadu filmových a pohádkových perliček, včetně již tradičních nových pohádek. ČT 1 každoročně připravuje nové pohádky pro neslyšící, pohádky natočené ve slovenské koprodukci a mnoho dalšího. Vybrali jsme pro vás tři nové pohádky, které vám přiblížíme a na které se můžete těšit už teď.

Kouzelník Žito

Nová česká pohádka režiséra Zdeňka Zelenky o tom, co se stane, když se čertice zamiluje do obyčejného smrtelníka a ten se zamiluje do princezny. Vyřeší milostný trojúhelník samotný Lucifer?

„Klasických předloh s pohádkovým potenciálem, které ještě nebyly zpracovány, není mnoho a vyprávění o kouzelníku Žitovi je jednou z nich. Žito je postava spjatá s naší historií, konkrétně s dobou panování Václava IV. Jeho příběh v sobě ukrývá zdravé pohádkové jádro a je to nepochybně romantický a zároveň dramatický příběh.

Navíc přináší silné nadčasové poslání o věčné lidské touze po spravedlnosti,“ říká kreativní producentka Barbara Johnsonová a dodává: „Zdeněk Zelenka přistoupil k této látce s pokorou i s nečekanou invencí. Z pověsti zachoval to podstatné, tedy především Žitův charakter, smysl pro spravedlnost i nakažlivý humor.“

Česká televize pohádku uvede na Štědrý den v hlavním vysílacím čase.

Vodníkova princezna

Již tradičně Česká televize uvede o Vánocích pohádku pro neslyšící. Díky dabingu si ji budou moci užít i slyšící děti a rodiče. 

Nová pohádka Vodníkova princezna je ve znakovém jazyce a zavede nás do podvodního světa. Vodník Fanda dělá svému vodnickému otci starosti. Je líný, o nic nedbá, rybník zarůstá a pustne. Jediné řešení je Fandu oženit. Ale jak? Na pomoc povolá vodnickou dohazovačku Kecku. Fanda ale obyčejnou vodnici odmítá, ožení se jedině s princeznou! Jak to Kecka zařídí, co za intriky bude muset vymyslet a jestli si Fanda nakonec skutečně vezme princeznu, na to si počkejte do Vánoc.

Jisté je, že i díky hlavním představitelům – v roli vodníka Fandy se objeví skvělý mim František Půlpán, Kecku si zahraje osvědčená komička Zlata Kurcová a sekundovat coby vodnický otec bude i další neslyšící herec Antonín Zralý – vás čeká veselá pohádka, která potěší nejen sluchově postižené děti a jejich rodiče, ale opět propojí i oba světy, neslyšících a slyšících lidí.

ČT pohádku uvede 30. prosince.

O zakletém královi a odvážném Martinovi

Velký výpravný příběh od Petra Bebjaka je další z česko-slovenských koprodukčních pohádek, které Česká televize pravidelně pro své sváteční vysílání připravuje.

Pohádka vypráví o těžce nemocném králi. Když se jeho jediná dcera, princezna Michaela, dozví o zázračné koruně krále Svaroga, která by mohla jejího otce uzdravit, vydá se najít Svarogovo začarované království. Cestou se zastaví v jedné vesnici, protože potřebuje okovat koně a nabrousit meč. Kovářem je tu Martin, dobrosrdečný a pracovitý mládenec, který se princezně na první pohled líbí.

Když pochopí, že je slepý, o to větší obdiv k němu pocítí. Po pár dnech se ve vsi objeví kůň bez jezdce a Martinovi dojde, že princezně se něco zlého přihodilo. Vezme koně a vypraví se hledat princeznu Michaelu. Cestou se k němu přidá šikovný skřítek, který mu za sladkou buchtu poskytne dobré rady a veselou společnost. Přestože Martin nevidí, dokáže si poradit se všemi překážkami, které mu mají zabránit dojít až do Svarogova království, se zákeřnou ježibabou i se svým největším protivníkem, mocným čarodějem Vlkanem, původcem všeho zla.

Martinův handicap se v rozhodující chvíli paradoxně stane výhodou, díky níž porazí zlo a získá princeznu i království. Klasický motiv lidové pohádky tak dostává nový obsah.

Na Slovensku se pohádka jmenuje Vianočné želanie a jde o tradiční spolupráci se slovenskou veřejnoprávní televizí na vánočních pohádkách. V televizi se na ni můžete těšit 26. prosince.

 

Nejčtenější články

Zavří­t reklamu