Close search

Nezvládáte pracovní týden? Poradíme, jak si o víkendu správně odpočinout

Pixabay Zdroj: Pixabay

Víkend by měl v ideálním případě sloužit k tomu, abychom si odpočinuli od každodenních pracovních povinností a načerpali síly pro následující týden. Někdy se nám ale nepodaří najít ten správný druh odpočinku a pondělní pocity únavy jsou pak ještě horší, než ty na konci týdne. Pokud vás už tato opakující se situace nebaví, upravte si svůj relax tak, aby vám víkend pomohl načerpat nové síly.

Po náročném pracovním týdnu si každý zaslouží takový druh oddychu, který by daného jedince postavil na nohy a připravil na další pracovní týden. Kvalitní odpočinek není sice žádná věda, přesto se vyplatí dodržovat pár základních pravidel.

Nastavte si budík

I když možnost si o víkendu přispat je skutečně lákavá, zkuste se překonat a vstát ve stejnou dobu jako během pracovního týdne. Lidský organismus si totiž velmi rychle zvyká na zaběhnuté systém a jakékoli vykolejení z rutiny, znamená pro naše tělo velkou zátěž. Takže ve výsledku po několika hodinách spánku navíc, se můžete cítit ještě více unavení.

Žádný úklid

Úklid a s ním spojené další domácí práce jsou samozřejmě nutností, abyste udrželi svůj domov v dobrém stavu, ale také se může stát, že vám zaberou značnou část víkendu. Potom můžete mít pocit, že jste pracovali celý týden v kuse a neměli si možnost vůbec odpočinout.

Vyrazte do světa

Víkend je čas, který by vám měl přinést nové zážitky a zároveň připravit na nové povinnosti. Zkuste si ho tedy co nejvíce užít a alespoň jeden den věnovat něčemu novému a vzrušujícímu. Zkuste obnovit činnost, kterou jste například už dlouho nadělali, nebo jí naopak už plánujete udělat nějaký ten pátek. Jděte na túru, prohlédněte si historické památky, nebo jděte na koncert.

Vzpomeňte si na koníčky

Pokud máte své oblíbené koníčky, na které kvůli velkému vytížení během pracovního týdne nemáte čas, věnujte se jim o víkendu. Pokud rádi malujete, vezměte do ruky štětec a plátno. Rádi jezdíte na kole? Oblékněte helmu a pořádně se projeďte. Pokud byste se ale raději věnovali klidnější formě odpočinku, taková jóga může být ideálním víkendovým parťákem.

Společně s rodinou

Pokud již máte rodinu, můžete vaše koníčky i oblíbené činnosti jistě propojit i se zájmy svých milovaných. Kvalitně strávený čas s rodinou je k nezaplacení a může vás nabít pozitivní energií.

Domácí kulturní zážitky

Koneckonců za kulturou nemusíte vždy jít do světa. Zkuste během víkendu alespoň hodinu nebo dvě věnovat poslechu své oblíbené hudby, otevřete si svoji oblíbenou knihu, nebo si pusťte zajímavý film.

Odpojte se

Pokud budete neustále sledovat svůj mobilní telefon a číst pracovní emaily, které vám během víkendu přijdou, nikdy si ve skutečnosti neodpočinete. Pokud můžete, zkuste své pracovní záležitosti během víkendu odsunout stranou. Pokud to nejde, stanovte si konkrétní čas v sobotu nebo neděli, kdy se budete chvíli věnovat práci a přípravě na další týden.

Nejčtenější články