Close search

Nezbytné přípravy: Na co nezapomenout, aby se hostům na vaší svatbě líbilo?

pixabay Zdroj: pixabay

Svatba. Den D, který si vysnívají zástupy žen ve většině společností po celém světě a chtějí ho mít perfektní. Často se svatba plánuje i s ročním předstihem. Není divu, když chcete mít vše do detailu promyšlené a krásné. Na co byste neměly zapomenout, aby vaši hosté mluvili o vaší svatbě v superlativech ještě hodně dlouho?

S malou svatbou je samozřejmě menší práce, ale také vám záleží, aby nic nechybělo, hosté se cítili dobře a užili si váš velký den s vámi. Na větší svatbu je už dobré najmout si svatebního koordinátora, který dá dohromady svatební team, jenž za vás většinu věcí vyřeší.

Svatební tabule

Jídlo je důležitou složkou celé svatby. Určitě jste už někdy byly na svatbě, kde jídlo nestálo za moc. Je dobré, aby se sami snoubenci podíleli na výběru svatebního menu a ladili chutě přímo s kuchařem, který bude slavnostní oběd připravovat. Určitě nenechávejte na někom jiném, jak má chutnat vývar a jak svíčková. Vše dolaďte podle vlastní chuti. Během svatebního dne, hlavně na začátku před obřadem, se najdou lichá místa, kde svatebčané jen tak postávají a čekají. I pro tyto chvíle zařiďte občerstvení, aby nebyl nikdo hladový a žíznivý. Věřte, že vaši hosté to ocení. Důležité téma je také, kdo bude platit alkohol na baru. Není příliš příjemné, když si jako host dáte mojito a barman ho chce po vás zaplatit. Pokud nemáte takový rozpočet, abyste platily útratu hostů, pozvěte jich méně.

Oživte program

Je dobré, když dopředu promyslíte, co bude následovat po slavnostním obědě. Nespoléhejte na to, že se zábava samovolně rozproudí. Někdy jsou hosté ostýchaví tančit, takže pokud nechcete, aby bylo na vaší svatbě mrtvo, vymyslete nějaké hry pro novomanžele. Tradiční je dotazování, přičemž sedíte zády k sobě a při odpovědích zvedáte svoji nebo manželovu botu. Klasika je také hledání svého muže poslepu. Zkuste zařídit i nějakou kulturní vložku místních seskupení, např. vystoupení bubeníků, tanečníků apod.

Zasedací pořádek

Pečlivě si promyslete, kdo vedle koho bude sedět. Když utvoříte stůl z lidí, kteří se navzájem nebudou znát, nebude to určitě pro nikoho příjemné. Proto se snažte posadit k sobě lidi, kteří se alespoň vzdáleně znají. Pokud to dohromady nedáte, nevadí. Nezapomeňte všechny se všemi seznámit. Přijde vám to jako samozřejmost? Divily byste se, kolik lidí na svatbě ani neví, kdo je kdo a jestli je dotyčný z ženichovy či nevěstiny strany.

Když dojde na slzy

Často se zapomíná na slzy dojetí, kterých je během obřadu, proslovu a vlastně celého dne dost a dost. Je dobré vyrobit anebo koupit dekorativní krabičky s kapesníky, které rozmístíte na stoly a na lavice. Je to maličkost, která se nesmírně hodí a vaši hosté ji ocení.

 

Nejčtenější články