Close search

Nestíháte sníst bramborový salát? Tip na salát s prodlouženou trvanlivostí a další netradiční variace

irozhlas.cz Zdroj: irozhlas.cz

Každá rodina má svůj léty prověřený a osvědčený recept na bramborový salát. Někdo do něho dává měkký salám, někdo vynechává hrášek nebo místo majonézy přidává jogurt a pro odlehčení jablíčka. Podívejte se na netradiční variace bramborového salátu, včetně receptu, podle kterého vám salát vydrží déle než obvykle.

Exotickou chuť salátu dodáte přidáním netradičním ingrediencí. Na Štědrý den ho asi podávat nebudete, ale můžete jím návštěvám vytřít zrak na chlebíčkách nebo k miniřízečkům.

Bramborový salát s ananasem

Budete potřebovat: 300 g vařených brambor, 300 g batát (sladké, červené brambory), 4 lžíce povařených růžiček brokolice, 1 kozí roh, 1 malou červenou cibuli, 4 lžíce majonézy, po jedné lžíci hořčice, cukru, octa, sůl a pepř.

Příprava: Uvařené brambory a batáty nakrájejte na kostky. Ananas a kozí roh na menší kostky, cibuli najemno, spolu s brokolicí vše dejte do mísy a promíchejte. Z majonézy, cukru, octa a hořčice připravte dresink, který dochuťte solí a pepřem. Vše smíchejte a nechte odležet.

Bramborový salát z pečených brambor s lučinou

Budete potřebovat: 1 balení lučiny, sterilovanou zeleninu (hrášek a mrkev), 4 větší brambory, 1 lžíce oleje, sůl, 150 ml nakládaných okurek na kostičky, půlku jablka, majonézu, 5 lžic láku z okurek.

Příprava: Oloupané syrové brambory nakrájejte na kostičky, na plechu je osolte, promíchejte s olejem a pečte v troubě na 160 stupňů 30 minut, poté nechte vychladnout. Lučinu, majonézu a 2 lžíce láku z okurek dobře promíchejte. Do mísy dejte opečené brambory, mrkev, hrášek, okurku a jablko na malé kostičky a vmíchejte připravený dresink. Osolte podle chuti a nechte odležet.

Bramborový salát s prodlouženou trvanlivostí

1,5 kg brambor uvaříme do měkka a necháme vychladnout. Poté uvaříme v jednom hrnci 4-5 vajec, 200 g mrkve, 1-2 petržele a kousek celeru, od bodu varu vaříme deset minut, poté necháme vše zchladit. Teplé brambory začneme loupat a nakostičkujeme přes strunový kráječ. Potom dáme vařit 200 g cibule nakrájené na kostičky do vroucí vody a povaříme 30 minut, poté scedíme a necháme vychladnout.

Cibuli přidáme do mísy k bramborám, stejně jako na kostičky nakrájenou mrkev, celer a petržel. Dále přidáme nakrájenou okurku a vejce. Postupně přidáme 2 až 3 lžíce hořčice podle chuti a stejně tak sů a pepř. Dále přidáme asi 400 g majonézy, také podle chuti a opatrně zamícháme. Do tohoto základu si každý může přidat, co má rád (salám, hrášek..)

Dobrou chuť!

 

Nejčtenější články

Zavří­t reklamu