Close search

Nervozita je zabijákem vašeho potenciálu. Jak se jí zbavit jednou pro vždy? Jak zvládnout veřejný projev?

Unsplash Zdroj: Unsplash

Každý z nás to někdy zažil. Pocení rukou, roztřesený hlas, žaludek na vodě. Tréma a nervozita, nerozlučná dvojka, která se postará o to, že váš projev bude o stupeň až dva horší, než by tomu bylo v pohodlí domova. Pokud se s trémou naučíte pracovat a osvojíte si pár osvědčených postupů, můžete se nepříjemného pocitu zbavit. Jak na to?

Pokud se zbavíte nervozity, můžete konečně předvést potenciál, který byl do té doby potlačen. A věřte, že vaše tréma je stejně tak nepříjemná pro vás, tak i pro vaše okolí. Jak s ní zatočit?

Štěstí přeje připraveným

Máte před sebou důležitou prezentaci či jiné vystoupení před více či méně lidmi? Ne nadarmo se říká, že štěstí přeje připraveným. Zkuste si v hlavě představit ty nejhorší situace, které mohou nastat. Třeba zjistíte, že i ta nejkrizovější situace, kterou si vaše hlava umí vytvořit, nebude tak děsivá. Poté si v hlavě vytvořte postup, jakým způsobem byste situaci vyřešili. Je velmi nepravděpodobné, že daný postup nebudete muset aplikovat. Podvědomě se však budete cítit kapacitně vybaveni i pro tu nejšílenější situaci, která v 99 % nenastane.

První krok máte za sebou. Nyní si sepište na papír vše, co chcete sdělit. Nastudujte si osnovu, připravte si poznámky. Svůj výstup si několikrát zkuste nahlas před zrcadlem a zároveň se zaměřte na řeč těla. Pokud chcete, aby byl váš výkon opravdu vyšperkovaný, poproste známé o zpětnou vazbu.

Nádech, výdech!

Den D, hodina H. Veřejný výstup je tady. Nervozita a tréma tasí zuby a paralyzují celé tělo, které tíhou trémy zapomíná i dýchat. Před vystoupením se zhluboka nadechněte a vydechněte. Uklidníte se a tělo se prokysličí. Nezapomínejte, že i během projevu musíte správně dýchat. Váš projev není sprintem do cílové rovinky. Mluvte pomaleji, s rozvahou, a dýchejte průběžně.

Moc přemýšlení je na škodu

Nejhorší scénář v hlavě jste si sice vytvořili, ten ale nechte za dveřmi konferenčního sálu. Nadechněte se a soustřeďte se pouze na naučený proces. Pokud začnete v danou chvíli moc přemýšlet, je dokázané, že s větší pravděpodobností uděláte chybu. Jednoduše váš mozek začne stresovat a vytvářet možné souvislosti, které v danou chvíli nejsou relevantní.

Přepněte svou mysl na předem naučenou řeč a nenechejte nic a nikoho, aby vám vaši chvilku slávy pokazil.

Jak na veřejný projev bez stresu a nervozity? To se dozvíte VE FOTOGALERII:

Nejčtenější články