Close search

Odvážná princezna Diana: Její prohřešky proti protokolu, kterými změnila Velkou Británii

Instagram Zdroj: Instagram

Princezna Diana se zapsala do paměti i srdcí milionů lidí po celém světě. A nehledě na to, že na konci srpna uplynulo 22 let od její tragické smrti, její osobnost nepřestává fascinovat. Diana si s královskou rodinou prožila hodně, sama se přitom nebála porušovat přísná pravidla monarchie. Kdy si slavná Lady Di dovolila hodit protokol za hlavu?

Tragicky zesnulá princezna pomohla královské rodině najít cestu zpět k jejímu lidu. Díky příjemnému vystupování a humanitární činnosti poskytla veřejnosti možnost vidět i lidskou stránku královské rodiny. Přísného seznamu pravidel se sice držela stejně jako všichni ostatní členové královské rodiny, někdy se ale protokol nebála porušit. Tím možná i vyšlapala cestičku pro své budoucí snachy.

Běžné zaměstnání

Než si vzala korunního prince Charlese za svého muže, chodila princezna Diana do zaměstnání. Pracovala na poloviční úvazek jako vychovatelka v mateřské školce a dostávala tehdy 5 liber za hodinu.

Svatební slib

Princezna Diana porušila tradici, když ve svém svatebním slibu odmítla říct, že bude manžela poslouchat. Také špatně řekla celé jeho jméno.

Obyčejný prsten

Je královským zvykem, že zásnubní prsten je vyroben na zakázku pouze za účelem budoucího sňatku monarchy. Lady Dianu tak měl čekat exkluzivní prsten podle jejích vlastních představ, ona si však vybrala zásnubní prsten z katalogu šperkařské firmy Gerrard s modrým safírem, který nyní nosí i Kate, vévodkyně z Cambridge.

Porod proti tradicím

Lady Diana se rozhodla, že nechce rodit ve stěnách paláce a své syny, prince Williama a Harryho, přivedla na svět v soukromém křídle nemocnice St. Mary v Londýně. Tu samou nemocnici si pro všechny své porody vybrala i Kate Middleton.

Veřejná škola pro malé prince

Jako první mezi představiteli britské královské rodiny poslala Diana své syny do veřejné školy. Dříve následníci trůnu studovali doma, kde je vyučovali dvorní kantoři. Malý korunní princ William nastoupil do školy Jane Mynor's v blízkosti Kensingtonského paláce.

PODÍVEJTE SE DO FOTOGALERIE:

Nejčtenější články

Zavří­t reklamu